Profesor Ivica ove sezone “bijeli cirkus” uči glagoljicu!

Ivica Kostelić priprema se za novu sezonu Svjetskog kupa koji standardno počinje utrkama veleslaloma u Sőldenu. U subotu 27. listopada na rasporedu je ženska utrka, a u nedjelju 28. listopada muška.

Ivica je nakon jučerašnjeg slobodnog dana danas trenirao u Sőldenu na stazi za trening koja je pripremljena „injektiranjem“ vode, slično kao i staza za utrku, s time da na stazi za utrku ima i umjetnog snijega. U Sőldenu će uz Ivicu nastupiti i mladi 19-godišnji Filip Zubčić, kojemu je to prvi nastup u Svjetskom kupu.

Kostelić će u novu sezonu ući u novom kombinezonu na kojemu je natpis “Hrvatska” ispisan izvornim hrvatskim pismom, uglatom glagoljicom.

“Ideja je potekla od mog profesora s fakulteta, inače ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Ante Nazora, i meni se odmah svidjela. Razmišljali smo i o obloj glagoljici, ali uglata je odlično rješenje”, pojasnio je Ivica i uz smiješak nadodao: “Bit će zanimljivo kako će drugi natjecatelji to čitati, ali ću im rado dati informacije o hrvatskoj povijesti i promovirati Hrvatsku”.

Glagoljica je slavensko pismo čiji je autor Sveti Ćiril, a nastala je u IX. stoljeću na istočnom dijelu Balkanskog poluotoka. Naziv glagoljica je nastao na hrvatskom tlu, izveden je od riječi „glagolati“, što znači „govoriti“. Postoje dvije vrste glagoljice, obla i uglata. Obla glagoljica izvorni je oblik pisma i bila je raširena u Bugarskoj, Makedoniji i Češkoj. Iz nje je u Hrvatskoj nastala uglata glagoljica koja se najčešće koristila u primorskim krajevima, u Lici i Krbavi te manjim dijelom u Slavoniji, Međimurju i Bosni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...