I muzeji se pridružili proslavi Dana grada

Na blagdan sv. Krševana zadarski Arheološki muzej, Muzej antičkog stakla, Narodni muzej i Stalna izložba crkvene umjetnosti u samostanu sv. Marije pružili su priliku svojim sugrađanima da tijekom cijelog dana besplatno pogledaju njihove izložbe.

Posjećenost je prosječna, jutros je bilo malo više ljudi nego popodne. Osim stalnih eksponata posjetitelji mogu pogledati izložbu Reljefni pečati Berislava Štefanca i jučer otvoren 2. hrvatski triennale keramike, kazala je Anamarija Maričić iz Muzeja antičkog stakla.

Između ostalih nas je danas posjetio i general Ante Gotovina, s kojim smo provele vrijeme u molitvi i sretne smo što se prilično dugo zadržao, ponosno je izjavila jedna od benediktinki iz samostana sv. Marije. Na Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti u spomenutom samostanu su posjetitelji mogli uživati u sakralnim umjetninama i predmetima umjetničkog obrta iz crkve i samostana benediktinki, riznice zadarske Katedrale, crkve sv. Šimuna, župnih crkava na području Zadarske nadbiskupije, ali i nekoliko kipova i slika u vlasništvu Narodnog muzeja u Zadru.

Izložbe stilskog namještaja iz Zadra od 17. do 19. st. i izložba zadarskih portreta iz 18. i 19. st. samo su neke od onih u kojima su danas mogli uživati posjetitelji zadarskog Narodnog muzeja, kojemu je ova godina posebna jer obilježava 180 godina rada.

Arheološki muzej pokriva cijelo područje Zadarske županije uz otoke Rab i Pag, a izložbe su smještene na dva kata. Preko 100 000 raznih arheoloških predmeta iz doba paleolitika pa sve do 11. st. Zadranima je danas bilo i više nego dovoljno razloga da posjete ovaj muzej.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...