Veliko birokratsko rasterećenje: I oporba će podržati izmjene Zakona o porezu na dohodak

Sabor je nastavio sjednicu raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dohodak.

Vlada je predložila promjene zbog efikasnijeg prikupljanja podataka o ostvarenom dohotku fizičkih osoba, o obračunatom i uplaćenom porezu i prirezu na dohodak, kao i o doprinosu koji su obveznici dužni obračunati i uplatiti te o tome izvijestiti Poreznu upravu.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je da je uvođenje novog sustava prikupljanja podataka kroz jedinstveni obrazac, koji bi zamijenio šest postojećih, glavna novina zakonskih prijedloga.

Kroz jedinstveni obrazac prikupljali bi se svi podaci o ostvarenom dohotku fizičkih osoba, o obračunatom uplaćenom porezu i prirezu, doprinosu za obvezna osiguranja, te ostali primitci, poput autorskih ili naknada za bolovanja i slično.

“Obrazac bi se u pravilu podnosio u elektroničkom obliku putem e-Porezne te bi se tako lakše izvršavala logična matematička i formalna kontrola”, rekao je Lalovac. “Na ovakav će način razmjena podataka između tijela državne uprave (Porezne uprave, HZMO-a, HZZO-a, HZZ-a i Regosa) biti brža, učinkovitija, točnija te će se poboljšati kvaliteta podataka”, istaknuo je.

 

Šuker: Logično je da će HDZ podržati ovakav zakon

Oporba će podržati izmjene. HDZ-ov Ivan Šuker kaže da je normalna stvar da će svaki klub pozdraviti ako se poduzetnici administrativno rasterećuju, što je, rekao je, namjera ovog zakona. “Logična je stvar da ćemo podržati ove izmjene, da se ne podnose silni obrasci”, rekao je Šuker.

Prema Vladinom prijedlogu, porez na dohodak se ne bi se plaćao na naknade koje se kao nepovratna sredstva isplaćuju iz fondova i programa EU-a putem tijela akreditiranih za provedbu aktivnosti mobilnosti u svrhu obrazovanja i stručnog usavršavanja.

U Vladi ističu da predložene zakonske izmjene neće utjecati na porezne prihode, ali će neizravno utjecati na povećanje naplate poreza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...