Idući tjedan rješenje za Ljubljansku banku? “Slovenija neće posljednja ratificirati hrvatski pristupni ugovor!”

S financijskim je stručnjacima za Ljubljansku banku za stol danas sjela i viša razina, ministri vanjskih poslova. Krajnji je čas, rješenje za ovaj spor mora se postići odmah kako bi Slovenija na tekućoj sjednici Državnoga zbora mogla ratificirati hrvatski pristupni ugovor.

Hrvatski i slovenski ministri vanjskih poslova Vesna Pusić i Karl Erjavec poslijepodne su se sastali u Bruxellesu. Uoči početka sastanka slovenski ministar Karl Erjavec izjavio je da ne vjeruje da će se na današnjem sastanku pronaći rješenje oko Ljubljanske banke, ali da se mogu dogoditi neki pozitivni pomaci. Od njihovog se susreta puno očekivalo budući da vrijeme za ratifikaciju pristupnog ugovora, a samim time i za barem nacrt rješenja spora o Ljubljanskoj banci, nemilosrdno istječe. I Pusić i Erjavec proteklih dana slali su jasne poruke da su spremni sjesti za stol i razgovarati sve dok se rješenje ne pronađe.

Hrvatski je stav da će Vlada povući punomoć bankama za tužbe ako se pronađe alternativno rješenje za Ljubljansku banku. Slovenski je da nema ratifikacije bez povlačenja tužbi. Dodatnu nervozu stvara nestabilna politička situacija u Sloveniji. Padne li Janšina Vlada, koja već tjednima visi o koncu, pristupni ugovor neće na vrijeme biti ratificiran u Državnom zboru. Bruxelles je već poručio da to ne smije biti opcija jer bi se tada u “velikim problemima” našle i Hrvatska i Slovenija ali i Europska unija.

 

Pusić: 6. veljače stručno i politički ćemo definirati rješenje

Nakon sastanka s kolegom Karlom Erjavecom, koji je završio nešto poslije 21 sat, Pusić je novinarima izjavila kako rješenje za problem Ljubljanske banke nije postignuto, što je bilo i za očekivati, ali je postignut dogovor da će se oboje 6. veljače još jednom susresti s financijskim stručnjacima te stručno i politički definirati rješenje.

“Slovenija neće biti posljednja zemlja koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU”, objavila je ministrica Pusić.

“Temeljem današnjeg razgovora očekujem da će proces teći dobro, da će ratifikacija završiti na vrijeme i da Slovenija neće biti zadnja zemlja koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor”, rekla je ministrica Pusić, koja je novinarima poručila da će se za tjedan dana stručno i politički definirati rješenje. Veliki problem je u pitanju, istaknuo je Erjavec, dodajući da bez političke odluke nema dogovora.

“Naš interes je da taj problem riješimo. Financijski stručnjaci rekli su vladama koje su ih imenovale da oni lako mogu doći do tehničkog i pravnog rješenja, ali potrebna je politička odluka da se stručnjaci slože oko konkretne odluke”, izjavio je Erjavec. Pusić je dodala kako je rješenje na pomolu, a nakon što ga uobliče, predstavit će ga svojim vladama.

 

“Pronalaženje alternativnog rješenja omogućit će Hrvatskoj da povuče tužbe pred hrvatskim sudovima, sve se odnosi na onu prenesenu štednju. S obzirom da smo rekli da ćemo u slučaju pronalaska alternativnog rješenja odustati, i sami sudski procesi postat će bespredmetni. A to bi Sloveniji omogućilo da počne i završi proces ratifikacije”, izjavila je ministrica Pusić. Idući susret, na kojem će uz financijske stručnjake biti i Pusić i Erjavec, održat će se u Sloveniji, 6. veljače, točno u podne.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...