Krenuo zdravstveni odgoj, dio roditelja planira bojkot!

Nakon trotjednog zimskog odmora danas je više od pola milijuna osnovnoškolaca i srednjoškolaca ponovno sjelo u školske klupe, a među predmetima koje će učiti je i kontroverzni zdravstveni odgoj.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović kaže da najava resornog ministra Željka Jovanovića da od danas kreće zdravstveni odgoj neće ništa promijeniti, jer je njegovo provođenje zapravo počelo još u listopadu prošle godine. Osim toga škole će dinamiku izvođenja nastave 12 sati zdravstvenog odgoja odrađivati same, a njihova je jedina obaveza da do kraja nastavne godine odrade sve module. Za tri modula nastavnici su već dovoljno educirani, dok četvrti, ‘Spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje’, koji je izazvao najviše polemike, mogu obraditi na kraju godine pa se za njega još stignu pripremiti.

‘Ravnateljima i učiteljima osnovnih i srednjih škola dana je jasna uputa da dodatne sadržaje mogu samostalno planirati tako da sami odrede dinamiku’, rekao je Filipović pojasnivši da ničime nisu htjeli određivati redoslijed predstavljanja ni modula niti njihovih jedinica.

 

Nastavnici su spremni

Do sada je već odrađen najveći dio pripremljenih radionica iz prva tri modula te nekoliko iz četvrtog. Ostale jedinice iz svih modula bit će dostupne na internetskim stranicama agencije do kraja siječnja ili veljače. Već tri mjeseca održavaju se stručna usavršavanja kako bi se oni što bolje pripremili za kvalitetno održavanje programa. No postoji rješenje i za one koji nisu spremni.

‘Još u rujnu jasno su određene jedinice koje će obrađivati liječnici školske medicine. Isto tako dana je jasna uputa ravnateljima da za one razrednike koji se po svojem obrazovanju ne osjećaju dovoljno kompetentni za predavanje zdravstvenog, moraju osigurati zamjenu; da to odrade nastavnici biologije ili stručni suradnici kao defektolozi, psiholozi, pedagozi i sl. Moguće je da u sljedeća četiri mjeseca, koliko ostaje do kraja godine, nastavnici isplaniraju odraditi četvrti modul pred kraj godine no to im ničim nije zadano’, rekao je.

 

Roditelja koji se najavljuju bojkot nema puno

Prema Filipoviću Agencija je u nekoliko tjedana zaprimila po svega nekoliko potpisanih peticija pojedinih roditelja iz osam škola koji su iskazali neslaganje i najavili da njihova djeca neće pohađati sate zdravstvenog odgoja.

‘Mi smo tim školama odgovorili da je zdravstveni obavezan i da su u slučaju izostajanja posljedice iste kao i kod izostajanja s bilo kojeg drugog sata. Za sada nemamo informacija o konkretnom bojkotu, niti da je neki nastavnik počeo s predstavljanjem četvrtog modula iako je to moguće’, rekao je Filipović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...