Cestitka_Uskrs

Sudbinski datum za Hrvatsku ili razočarenje?

Dok lokalni izbori predstavljaju prvi test Vladine popularnosti, i dalje vlada neizvjesnost oko toga hoće li Hrvatska doista ući u Europsku uniju u srpnju, i što će značiti ukoliko uđe. Pristupanje EU-u, planirano za 1. srpnja, bit će glavni događaj godine, ako se to dogodi, ali i drugi važni politički i ekonomski procesi i događanja stoje u redu za 2013, piše Balkan Insight.

Ni gospodarska kriza nije ništa manje važan zadatak za vladu lijevog centra od pristupanja EU-u. Lokalni izbori održat će se u svibnju, a njihovi rezultati će pokazati kako stoji koalicija godinu i pol nakon što je preuzela vlast u siječnju 2012.

Dok je datum pristupanja EU-u i dalje neizvjestan, mogućnosti Hrvatske kao članice EU-a su također neizvjesne, piše Balkan Insight.

Nakon četiri godine gospodarske krize nije jasno ima li Hrvatska kapacitete da preživi na europskom tržištu, odnosno hoće li njena slaba ekonomija podnijeti vrlo konkurentno europsko okruženje, gubeći sve više i više radnih mjesta u tom procesu.

Procjenjuje se da je više od 150.000 radnih mjesta izgubljeno tijekom protekle četiri godine u Hrvatskoj, a taj trend se nastavlja.

Također je nejasno hoće li članice Europske unije pozdraviti tako ekonomski slabu novu članicu, koja još uvijek pati od poslijeratne tranzicijske traume.

U međuvremenu, negativni gospodarski trendovi su prevladali, a Vlada pokazuje malo odlučnosti za izvlačenje zemlje iz gospodarske kaljuže.

Dakle, unatoč obećanjima reformi, gospodarski pravac za iduću godinu ostaje nesiguran.

Neuspjeh Vlade u poticanju ulaganja u 2012. pogoršao je izglede za gospodarski oporavak još i više.

Veliki test za Vladu, godinu i pol nakon što je preuzela vlast u siječnju 2012, bit će lokalni izbori koji će se održati u svibnju. Glavna vladajuća stranka, SDP, i oporba, HDZ, već su počeli tražiti kandidate za pozicije unutar lokalne vlasti.

Kako piše Balkan Insight, veliki poraz na lokalnim izborima mogao bi označiti početak kraja sadašnje Vlade – pogotovo ako ova godina ne bude godina pristupanja EU-u, već daljnjeg isključenja iz Unije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...