Svečana akademija u Zadru okupila cijeli državni vrh

U HNK Zadar održana je Svečana akademija kojom je proslavljena jubilarna 20. obljetnica jedne od prvih i najvažnijih vojno-redarstvenih akcija na području Hrvatske u Domovinskom ratu. Akademiji su nazočili predsjednik Ivo Josipović, ujedno vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, premijer Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar branitelja Predrag Matić, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar MUP-a Ranko Ostojić. Nadalje, svečanosti su prisustvovali načelnik glavnog stožera oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, zadarski župan Stipe Zrilić i gradonačelnik Zvonimir Vrančić, general Ante Gotovina kao i brojni branitelji, pripadnici vojske, policije, crkveni vjerodostojnici, predstavnici lokalne uprave i samouprave.

Na samom početku prikazan je dokumentarni film Bernarda Kotlara “Ne zaboravimo nikada” koji je podsjetio prisutne na događaje otprije 20 godina koji su obilježili povijest i budućnost slobodne Hrvatske.

Uvaženim gostima prvi se obratio domaćin Stipe Zrilić koji je govorio o važnosti VRO Maslenica kao preduvjeta za prometno povezivanje sjevera i juga Hrvatske. Izrazio je zadovoljstvo zbog oslobađanja hrvatskih generala.

– Domovinski rat bio je pravedan rat. Nešto prije dva i pol mjeseca u našu domovinu vratili su se hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač. Poslije 20 godina s ponosom se sjećamo akcije Maslenica i svih njezinih sudionika u nadi da se više neće ponoviti ratne strahote, rekao je Zrilić.

Premijer Milanović poručio je kako “moramo graditi superiornu državu svjesni sebe i sa samopoštovanjem”.

20. obljetnica Maslenice - Svečana akademija u HNK Zadar (Foto: Ženinea Čotrić / Antena Zadar)– Generale Gotovina, ovo je možda vaš dan više nego ijedan drugi. Bio je ovo početak kraja rata. Nažalost, na sudu smo morali dokazivati nedužnost. Oslobađajuću odluku hrvatskih generala dočekali smo dostojanstveno, bez zluradosti, oholosti, kako to rade civilizirane zajednice. Hrvatska je mala nacija koja igra pošteno i prema pravilima. Vjerujem da ćemo sačuvati svoj identitet u EU kao što je to bilo u ratu, kazao je Milanović.

Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je kako ga je dokumentarni film podsjetio na ratne dane u kojima su molitve prevladavale strah i rađale nadu.

– Ostvarili smo nadu da ćemo dočekati bolji život u međunarodnoj zajednici. Osigurali smo slobodnu, demokratsku i europsku državu. Dostigli smo mir i neovisnost. Domovinski rat mora ostati najbolja učiteljica za hrvatsku budućnost. Trebamo razvijati razumijevanje, toleranciju i socijalnu pravdu. Ne dopustite da manipuliraju vrijednostima po kojima smo jedinstveni, rekao je Leko.

Predsjednik Josipović iskoristio je priliku podsjetiti kako je Hrvatska postigla mnogo, ali još uvijek ne dovoljno po pitanju pravednosti.

– Rat je odavno završio, a pred nama je novi rat koji ćemo vjerujem dobiti i postati zemlja u kojoj će svi ljudi raditi, imati kruh i u kojoj će se sva djeca školovati.  Hrvatska ima potencijal da bude važan čimbenik u regiji i Europi. Nismo premali za velike ciljeve, a to su: sloboda, demokracija i pravednost. Hrvatska još nije pravedna! Još postoje repovi privatizacije, naglasio je predsjednik Josipović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...