Veliki vezir sultana Sulejmana rođeni je Šibenčanin

Sulejman Veličanstveni večeras se vraća na male ekrane, a u jednoj od epizoda pojavljuje se lik Ferhat-paše koji je prema povijesnim izvorima rođen u Šibeniku.

Prema povijesnim izvorima Ferhat-paša, veliki vezir sultana Sulejmana, rođen je u Šibeniku oko 1484. godine.

Slobodna Dalmacija piše kako se u tom trenutku ubojstva Ferhat-paše isprepleću povijesne činjenice s romanesknim pristupom u seriji koja ima i nema veze s povijesnim činjenicama. Jer, Ferhat-paša je rođen u Šibeniku i ubijen, ali ne na dvoru nego u Beogradu, 1. studenoga 1524. godine.

Ferhat-paša nije bio jedini s ovih strana koji je zauzimao visoki položaj u Otomanskom Carstvu poput Rustem-paše Opukovića, za kojega većina izvora tvrdi da je rođen u Skradinu, kao i njegov je brat Sinan-paša. Rođeni Šibenčanin bio je i Gazi Murat-beg Tardić, osvajač Klisa.

Podatke o Ferhat-paši našao je Šibenčanin Darko Gulin, autor nekoliko knjiga iz prošlosti Šibenika, piše Slobodna Dalmacija. Kao dijete je dopao u tursko zarobljeništvo, vojnu je karijeru počeo kao pripadnik tjelesne straže sultana Bajazita II, a napreduje i dobiva titulu paše u vrijeme sultana Selima I. Naposljetku se oženio sultanovom kćerkom Bejhan i tada počinje njegov vojni i državnički uzlet. Bio je privržen svojoj obitelji u Šibeniku, pa ih je uz pomoć Dubrovčana uspio prebaciti u Istanbul.

Postao je i gospodar Rumelije, europskog dijela carstva. Do Beograda stiže s 3000 deva i jednim slonom i osvaja grad 29. kolovoza 1521. Poznat kao krvoločan, bez milosti je ubijao neistomišljenike i pljačkao imanja. Smijenjen je i pogubljen u Beogradu 1. studenoga 1524. – imao je samo četrdeset godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...