Svaki će osmaš morati dva dana u Vukovar, učit će o ratu

Ministri Fred Matić i Željko Jovanović pripremaju projekte kojima će uvesti praktično upoznavanje školaraca s Domovinskim ratom.

Kako piše Slobodna Dalmacija, u Vukovaru se planira osnivanje Memorijalnog centra, javne ustanove koja će se posebno baviti edukacijom učenika iz cijele Hrvatske o temama iz Domovinskog rata.

U centar bi svake godine na dva dana dolazili učenici osmih razreda osnovne škole i tu se na licu mjesta upoznavali sa svim pojedinostima bitke za Vukovar, ali i o ostalim bitkama i događajima iz Domovinskog rata. Zasad je plan da taj posjet za učenike osmih razreda bude obvezan, ali centar će dakako cijele godine biti otvoren i svim drugim zainteresiranim školama i uzrastima, ali i građanima, tvrtkama, ustanovama i organizacijama iz cijele Hrvatske.

‘Svaki dan, ne računajući ljetne praznike i vikende, u Vukovar bi ulazilo desetak autobusa samo sa školskom djecom. Spavat će u vojarni, na vojničkim krevetima, a organizirano će slušati satove povijesti koje će im predavati stručne osobe iz redova branitelja ili mladi povjesničari koje će educirati pravi branitelji. Posjetit će sva važna mjesta u gradu, ali i u okolici, ako to žele, od Iloka do Kopačkog rita. Zadnje predavanje održat će se u Mirovnom centru, kako bi svi iz Vukovara otišli s porukama mira’, ističe ministar Matić.

Uz to, planira se da u školske programe uđe kao obvezan, i to za sve učenike, najmanje jedan posjet godišnje ratištu koje je najbliže mjestu i školi koju djeca pohađaju. Na primjer, kaže ministar Fred Matić, djeca iz Zadra posjetit će Maslenicu.

Troškovi za roditelje ne bi trebali premašivati stotinu kuna po djetetu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...