antenazadar.hr |Arhiva|Nedjelja 26.10.2014. 09:29
Trenutno pregledavate: Učenici OŠ Biograd u Sloveniji skijali i učili

Učenici OŠ Biograd u Sloveniji skijali i učili 

Osnovna škola Biograd

Učenici sedmog razreda Osnovne škole Biograd vratili su se prošli tjedan (u nedjelju) sa četverodnevnog izleta iz Slovenije. U projektu je sudjelovao 61 učenik koji su, u pratnji četvero profesora, posjetili osnovnu školu prijateljskog grada Radlje ob Dravi u Sloveniji. Posjet je trajao četiri dana, od 14. do 17. veljače 2013. U Sloveniji su posjetili svoje kolege u sklopu međunarodnog projekta razmjene učenika sa slovenskom Osnovnom školom Radlje ob Dravi u pratnji profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja Danijela Torbarine, profesorice kemije Anđelke Šarić, profesorice engleskog Nedjeljke Nakić i stručne suradnice psihologinje Danice Dominis.

Njihovi domaćini u Sloveniji bili su gradonačelnik grada Radlje ob Dravi Alan Bukovnik, zamjenik gradonačelnika Robert Potnik, ravnatelj Damjan Osrajnik, voditelj sportskih aktivnosti Gregor Likar i učenici osmih razreda (vršnjaci učenika sedmih razreda hrvatskog obrazovnog sustava). Boravak je bio organiziran i isplaniran u svim segmentima boravka, a domaćini su bili iznimno gostoljubivi i srdačni.

Osim upoznavanja nove kulture i učenja, Biograđani su se odlično zabavili na skijalištu Ribnica na Pohorju. Većini biogradske djece ovo je bilo prvi put na skijama i svi redom su oduševljeni. Domaćini su im osigurali svu potrebnu opremu – pancerice i skije, te pomoć instruktora skijanja i pratnju na skijalištu. Naime, u Sloveniji je u sklopu tjelesnog odgoja obavezno učenje skijanja i plivanja, te oni svu potrebnu opremu imaju u svojim školama, koju su za ovu priliku posudili svojim prijateljima iz Biograda.

- Bilo nam je prezanimljivo! Skijali smo se i grudali, a posebno mi se svidjelo kad smo šetali po gradu, kazao je učenik Ivan Eškinja.

Osim skijanja, učenici su imali i terensku nastavu iz geografije i povijesti te su im domaćini ukratko predstavili svoje mjesto, njegovu povijest i geografska obilježja, te kulturu. Također su imali organizirane aktivnosti u dvorani, poput nogometne utakmice, zumbe, penjanja po umjetnoj stijeni i slično. Posjet slovenskoj školi iskoristili su kao priliku za druženje s vršnjacima, ali i da nauče slovenski jezik te poboljšaju komunikaciju na engleskom jeziku.

Ovo je bio prvi ovakav posjet, a u kontaktu ravnatelja nakon povratka dogovoren je uzvratni posjet u Biogradu na Moru. Slovenski učenici i profesori zajedno sa svojim ravnateljem boravit će u Biogradu na Moru od 30.05. do 02.06. 2013. godine “Naravno najatraktivnije im je more i sunce, a pored aktivnosti u moru upoznat ćemo ih sa znamenitostima kraljevskog grada Biograda te organizirati izlet na jednu od brojnih atraktivnih lokacija u okolici.”, kazao je ravnatelj OŠ Biograd Jordanko Miloš te dodao kako je njihov posjet Sloveniji izazvao oduševljenje kako kod učenika tako i kod njihovih roditelja.

- Bili smo izvanredno prihvaćeni, kao da se znamo otprije. Mislim da ćemo ovaj posjet Sloveniji pamtiti do kraja života. Meni je kao ravnatelju iznimno drago zbog ostvarenog kontakta i želimo nastaviti ovu uspješnu suradnju, kazao je ravnatelj.

POVEZANE VIJESTI: