HGU prosvjeduje protiv PDV-a na koncertne ulaznice u Europi!

Hrvatska glazbena unija, jedna od udruga utemeljiteljica Instituta hrvatske glazbe, poziva sve glazbenike i medije na prosvjed glazbenika Protiv najviše stope PDV-a na ulaznice u Europi.

Okupljanje počinje u subotu, 16. ožujka u zagrebačkom Vintage Industrial Baru u 13 sati.

U nedavnom priopćenju za javnost na ovu temu Predsjedništvo HGU-a zahvalilo je Ministarstvu kulture RH što je, nakon razmatranja iznesenih argumenata, odlučilo uputiti Vladi RH prijedlog da se PDV na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kino ulaznice, te da iznosi 5%.

– Na žalost, Ministarstvo financija je odbilo prijedlog Ministarstva kulture, čime postaje posve jasno da se kulturna politika ove zemlje ne vodi u za to nadležnom ministarstvu, a niti u Saboru RH, kao najvišem zakonodavnom tijelu, već u Ministarstvu financija, navode iz HGU.

Prema grubim analizama baziranim na podacima prikupljenim od članova HGU i organizatora koncerata,  broj koncerata domaćih glazbenika u Hrvatskoj samo u protekle dvije godine smanjio se za više od 50%, navodi HGU i dodaje:

S obzirom da su prihodi od koncertne djelatnosti kap u moru državnog proračuna, daleko ispod razine statističke pogreške, Ministarstvo financija na prihodima proračuna zasigurno nije moglo uočiti taj zabrinjavajući trend, a vjerujemo da ne bi uočilo čak niti da se u protekloj godini u Hrvatskoj nije održao niti jedan jedini koncert.

Organizatori stranih koncerata već su najavili da će sve koncerte preseliti u Srbiju i Sloveniju, gdje je PDV na ulaznice tri puta niži nego u Hrvatskoj, kao i u gotovo svim državama Europske unije. Ako koncerata nema, onda je neaktivan cijeli jedan lanac ponude dobara i usluga, koji plaća PDV po stopi od 25% – od najma dvorana, agencija za prodaju ulaznica, reklamnih agencija, plaćenih radijskih i TV reklama, tiskanja plakata i plakatiranja, najma ozvučenja i rasvjete, prijevoza opreme i osoblja, redarske službe, ugostiteljstva, pa do honorara (i poreza na honorare) pratećih glazbenika, scenskih tehničara, režisera zvuka i rasvjete, tonskih i video snimatelja…. deseci, pa i stotine ljudi uključeno je u lanac započet onog časa kada netko odluči organizirati koncert, a iz sinergije svih tih poslovnih aktivnosti u konačnici se generira prihod za državni proračun, navodi HGU.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...