Novi “top” iz Nikona

Prva inačica spomenutog objektiva pojavila se na tržištu prije 12 godina, a Nikon je sada odlučio da je vrijeme za osvježenje. Novi objektiv sa sobom donosi posve nov dizajn optike koja se sastoji od 20 elemenata raspodijeljenih u 12 grupa. Četiri od 20 elemenata načinjeni su od ED stakla (extra-low dispersion), a jedan i od super ED stakla. Upravo su ED elementi uvelike zaslužni za visoku cijenu novog objektiva za kojeg je u americi potrebno izdvojiti oko 2.700 dolara. Prednje staklo objektiva može se pohvaliti nano-kristalnim premazom koji smanjuje efekt sunčanih bljeskova (flare).

Novi objektiv je za razliku od starog opremljen SWM ultrazvučnim motorom (stari je imao AF-D tehnologiju odnosno rabio je motor iz tijela) kao i unaprijeđenim, četverostupanjskim sustavom za anuliranje trešnje objektiva (VR). Objektiv ima masu od 1.570 grama, prima 77-milimetarske filtre te minimalnu žarišnu duljinu od 1,7 metara.

S obzirom na visoku cijenu, ne čudi što je ovaj objektiv primarno namijenjen Nikonovim tijelima sa senzorom pune veličine (FX format). Trenutno najjeftinije ovakvo tijelo koje Nikon ima u ponudi je D600.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...