Ovo je tajna savršeno kuhanih tvrdih jaja

Kada je u pitanju pripremanje tvrdo kuhanih jaja, većina ljudi stavi jaja u kipuću vodu, postavi mjerač na dvadesetak minuta te ih ostavi da se kuhaju. Međutim, upravo je to recept za neukusna i loše kuhana tvrda jaja.

Trik kod tvrdo kuhanih jaja krije se u dva sloja jajeta koja se kuhaju neravnomjerno – bjelanjku i žumanjku. Visoka, kontinuirana temperatura stvrdne proteine koji se nalaze u bjelanjku. Prekuhavanje na visokoj temperaturi također izaziva kemijsku reakciju koja stvara neukusan i neprivlačan zelenkasto-sivi ovoj oko žumanjka. Kraće kuhanje omogućiti će bjelanjku da ostane mekan, a žumanjku da zadrži lijepu žutu boju, piše Yahoo Shine.

Nadalje, jako kipuća voda koja krčka jaja na dnu loncu može uzrokovati pucanje ljuske. Bolji način da postignete savršeno kuhana jaja je da ih kuhate na manjoj temperaturi.

 

Recept za savršeno tvrdo kuhana jaja:

– nekoliko jaja

– veliki lonac (jaja ne bi trebala biti nagurana)

– hladna voda

 

Jaja prelijte hladnom vodom, no nemojte pretrpavati lonac. Ako kuhate više jaja, radije upotrijebite dva lonca. Lonac s jajima i vodom stavite na vatru, kada malo zakuhaju (čim vidite mjehuriće), odmah ugasite vatru i lonac poklopite odgovarajući poklopcem. Jaja ostavite da odstoje 10-11 minuta, isperite ih pod hladnom vodom i dobiti ćete savršeno tvrdo kuhana jaja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...