RTL otkriva kako izgleda nova europska vozačka!

S Europskom unijom – stižu i nove vozačke dozvole. Ovako će izgledati od prvog srpnja – kada vozačima istekne stara, zamijenit će je ovom europskom.

Rok trajanja kao i dosada ovisit će o dobi vozača. Stare vozačke dozvole i dalje će vrijediti – sve do 2033. godine – što je rok ukidanja. Ipak, tko želi, moći će ju zamijeniti odmah.

Ni sam MUP još ne zna koliko će koštati ove izmjene.

“U ovom trenutku nemamo još konačni izračun, bit će sigurno skuplje. Sadrže čip, elektronične podatke, drugačija je i tehnologija izrade pa će sigurno biti skuplja od postojeće”, poručuje Ines Krajčak, pomoćnica ministra unutarnjih poslova.

Priprema se i ukidanje knjižice vozila, a promijenit će se i osobne iskaznice te se nove očekuju od sljedeće godine.

“Ona će u novom obliku zapravo sadržavati OIB i to je jedna trenutna izmjena, ali će biti bazna izvedba na njoj da ju sutra možemo ubaciti čip kada budemo spremni za primjenu E-Hrvatske”, dodaje Krajčak.

Stare, one velike iskaznice koje su izdane trajno, vrijedit će i dalje – no s njom se granice neće moći prijeći. A nove osobne moći će dobiti i djeca i prije 16. godine jer će služiti kao putna isprava. Izdavanje dokumenata, bude li sve po planu, od kraja 2014. godine, bit će mnogo brže.

“Pokušavamo smanjiti i čekanje i dolaske u određenom trenutku, morali bismo uvesti da ljudi preko interneta daju zahtjev i ne moraju dva puta dolaziti na šalter po dokumente”.

A novost krajem ove godine stiže i na registracijske pločice – kada korisniku važeća istekne, dobit će novu: onu s oznakom EU-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...