Cestitka_Uskrs

Jerolimov ide u Zagreb, Ana Lovrin u mirovinu?

Nakon deset godina provedenih na Markovu trgu, Ana Lovrin je pred odlaskom iz saborskih klupa u kojima se od 22. prosinca 2011. godine našla kao zamjena za župana Ličko-senjske županije Milana Jurkovića.

S obzirom na to da na prošlim lokalnim izborima nije bio kandidat HDZ-a za župana, Jurković je od Mandatno-imunitetnog povjerenstva Sabora zatražio prestanak mirovanja svog mandata i ponovno ga aktivirao od 6. lipnja čime je Ana Lovrin prestala biti zastupnica.

 

Stranačka logika

Ali, to još uvijek ne znači da će bivša gradonačelnica Zadra, bivša predsjednica gradskog HDZ-a i bivša ministrica pravosuđa definitivno postati i bivša saborska zastupnica. Naime, Božidar Kalmeta je najavio da će izborom za gradonačelnika Zadra zamrznuti svoj zastupnički status, pa se time otvorio prostor nagađanjima tko će ga u tom slučaju mijenjati u Zagrebu.

Neki nacionalni mediji su otvoreno posumnjali u Kalmetin stvarni odlazak iz Sabora vjerujući neslužbenim informacijama iz stranačkog vrha po kojima Kalmeta namjerava istodobno biti i gradonačelnik i zastupnik, ali se paralelno s time počelo kalkulirati da će upravo Ana Lovrin u saborskim klupama nakon Jurkovića sada zamijeniti i Kalmetu.

Međutim, po trenutno dostupnim informacijama, Kalmeta zaista odlazi, a o čovjeku koji bi trebao popuniti upražnjeno mjesto svoje bi trebao reći Županijski odbor HDZ-a, nakon čega će konačnu odluku donijeti Predsjedništvo HDZ-a.

Osim Ane Lovrin, među mogućim “zadarskim kandidatima” za odlazak u Zagreb su još i općinski načelnici Preka i Pakoštana Ante Toni Jerolimov i Milivoj Kurtov koji su na prošlim izborima “ostali ispod crte”. Naravno, moguće je da Tomislav Karamarko zamjenu nađe i izvan zadarskog HDZ-a, ali to bi odudaralo od dosadašnje prakse jer je Lovrin prošli put mijenjala Ličanina Jurkovića zbog toga što na izbornoj listi osim njega više nije bilo ličkih kandidata, pa je uskočila Lovrin kao “prva susjeda”.

Ostane li stranačka logika ista – Zadranin umjesto Zadranina – vrlo je vjerojatno da će umjesto Kalmete njegov saborski mandat odraditi načelnik Preka Toni Jerolimov jer “dionice” Ane Lovrin u lokalnom HDZ-u ne kotiraju najbolje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...