Hrvatski pjesnici u EU još od 2006.

Još je akademik Vladimir  Devidé, glasoviti hrvatski japanolog, ustvrdio kako je Hrvatske svjetska velesila u haiku, što se evo pokazalo točnim i prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Tako je Hrvatska glede haiku već više godina u rečenoj nadnacionalnoj zajednici europskih država,  iako tek s datumom 1. srpnja 2013. godine postaje 28. članica EU.

Naime, još u  vrijeme pristupnih pregovora hrvatski su haiku majstori uvršteni u Haiku antologiju Europske unije kao punopravni članovi. Riječ je o antologiji koja je  na japanskom,  engleskom i francuskom jeziku, kao i jezicima zemalja EU iz kojih pjesnici dolaze, objavljena u Parizu 2006. godine, a čiji je izdavač Društvo francuskih haiku pjesnika. Antologiju je sastavio i uredio poznati francuski pjesnik Dominique Chipont, inače predsjednik Društvo francuskih haiku pjesnika,  a svojim su je tekstovima popratili i Yasuomi Koganei, direktor Međunarodne haiku asocijacije i Clare Gallian, direktor Francusko-japanske haiku fondacije.

U Haiku antologiji Europske unije tiskani su hrvatski kaiku majstori Tomislav Marijan Bilosnić, Dubravko Korbus, Ivan Kovačević, Ivanka Glogović Klarić, Duško Matas, Đurđa Vukelić – Rožić i Jadran Zalokar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...