HDZ inzistira da se Ustavni zakon primjenjuje u cijelosti

Nakon izjave predsjednika Republike Ive Josipovića kojom je pozvao Vladu, oporbu i branitelje da sjednu za stol kako bi se riješila situacija s ćirilicom u Vukovaru, HDZ je ustvrdio da podupire sve ono što je prihvatljivo stradalnicima, braniteljima i građanima Vukovara.

Stoga ponovno apeliramo na zdrav razum i tražimo da se poštuju još svježe vukovarske rane, ponovno pozivamo naše sugrađane srpske nacionalnosti da u Vukovaru vode računa o osjećajima svojih sugrađana Hrvata i na kraju inzistiramo da se Ustavni zakon primjenjuje u cijelosti, navodi se u pismenom odgovoru HDZ-ove glasnogovornice Silvana Oruč Ivoš.

S tim u vezi ističemo kako nemamo ništa protiv bilo čije inicijative koja bi vodila razumnom rješenju, pa tako ni predsjednikove, ali se čudimo što on pokreće novu nedefiniranu inicijativu, a da kao vrhunski pravnik i dalje ignorira članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Zato na kraju pozivamo predsjednika Josipovića da se javno očituje o članku 8. Ustavnog zakona – koji u Vukovaru u ovom trenutku priječi implementaciju Zakona i uvođenje dvojezičnih natpisa, ističu u HDZ-u.

U članku 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina piše da se odredbe Ustavnog zakona i odredbe posebnih zakona kojima se uređuju prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina “moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštovanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...