Vertovšek: “Današnja uloga masmedija je zatupljujuća”

Nenad Vertovšek, mr. politologije i zadarski novinar, pokrenuo je u Klubu za mlade Klooz u okviru Udruge CINAZ (Centar za izvannastavne aktivnosti) novinarsku radionicu kroz koju mlađe naraštaje uvodi kroz osnove toga posla. Ministarstvo socijalne politike i mladih već drugu godinu odobrilo je sredstva, 71.308 kuna, za rad Klooza, što svjedoči o kvaliteti rada i potrebi postojanja jednog mjesta koje bi okupljalo mlade i njihove projekte.

– Nastojim upoznati polaznike najprije s osnovnim tehnikama rada i tehnologijama novinarstva i načinom na koji se radi u redakcijama. Svi mladi koji su zainteresirani za novinarstvo i medije mogu se upoznati s nekim osnovnim načinima kako se radi, kroz vježbe, upoznavanje s nekim pojmovima, terminologijom, te kroz šire upoznavanje masovnih medija. Uskoro ću započeti i s još jednom radionicom kreativnog pisanja – kaže Vertovšek.

Pitali smo ga kako je sudjelovao u stvaranju zanimljive knjige “Novi val i filozofija” u kojemu je objavio članak pod nazivom Medijski i etički aspekti Novog vala?

– To je bio zanimljiv projekt u kojemu je bilo desetak pozivnih autora koji su sudjelovali temeljem svojim radova u razdoblju Novog vala 70-ih i početkom 80-ih. Kolege Bruno Ćurko i Ivana Greguric iz Zagreba napravili su dosta dobro tu knjigu koja je naišla na velik interes čitatelja. Nastojalo se prikazati vrijeme Novog vala u odnosu na ono što je danas. Koje su to poruke Novog vala, ne samo glazbenog dijela, Azre, Đonija Štulića i drugih, već i u ostalim aspektima.

– Moja je priča u knjizi o nekoj velikoj plimi društvene energije i energije mladih, do oseke koja je nastupila nakon toga kada je uslijedila velika praznina. Pokušalo se Novi val sagledati i izvan nekih glazbenih izričaja, jer je zapravo sve bilo puno šire. Zbog toga sam analizirao mnoga godišta Studentskog lista i Poleta, kao i onih djelova koji su bili Novi val, a manje se spominju kao što su strip crtači, Kugla glumište… Bilo je to nešto što je zahvatilo cijelu kulturu, ali i društveni život, pa i politički u smislu politike mogućeg, te studentski život gdje su se postavljala kritička pitanja o svemu, bilo kroz glazbu, kazalište, studentski tisak.

Može li se nešto promijeniti, mogu li mladi biti konstruktivni i pozitivni? Zanimljivo je vidjeti na koji je način tada postojala jedna kritička oštrica o društvu i promjenama, mimo neke partijske nomenklature i zadanih okvira. Često su tadašnji politički predstavnici bili zatečeni na koji su način mladi mogli progovarati o svojoj sadašnjosti i budućnosti. Novi val nam šalje poruku i što je danas s mladima. Da li oni imaju takvu energiju, zašto i kako i zbog čega mediji danas to ne dopuštaju – pita se Vertovšek kojega smo upitali i o njegovom – doktoratu.

– Ja sam predavao na Odjelu za kroatistiku Sveučilišta u Zadru od 2005. godine predmete Hrvatski mediji i Teoriju i praksu medija. I dalje pišem kao novinar, ali sam se okrenuo znanstveno-stručnoj strani, objavljujem u međunarodnim časopisima. Trenutno predajem na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Suvremeno novinarstvo, Odnose s javnošću, Hrvatsku medijsku scenu, Medijske žanrove…

– Promatram što se događa s medijima u globalizaciji, pogotovo kad je riječ o masmedijima koji kreiraju sve više stvarnost. Govorimo sve više o virtualnoj stvarnosti, a ona zapravo postaje „stvarna“ stvarnost, nešto što mediji proizvode. Današnja uloga masmedija je zatupljujuća prije svega i u tom obilju i količini informacija zapravo se gube relevantne, značajne informacije. Zbog čega i kako, to je jedna od tema kojima se bavim u svom doktoratu – zaključuje Nenad Vertovšek.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...