I Gotovina u koloni sjećanja, u Vukovaru ipak dvije kolone

U nas se sve politizira, pa tako i pitanje hoće li ove godine u Vukovar, na Dan sjećanja, doći hrvatski general Ante Gotovina. Večernji list saznaje da Gotovina dolazi u Vukovar te će se u ponedjeljak ujutro pojaviti u društvu sa svojom dvojicom suboraca i supatnika iz haaškog zatvora, generalima Mladenom Markačem i Ivanom Čermakom. Neki mediji javili su da Gotovina neće ni ove godine doći u Vukovar, a to objašnjavaju tezom kako “nema namjeru preuzeti ulogu desničarskog lidera”.

Istina je da Gotovina nema takvih namjera, no ove godine političke manipulacije njegovim imenom neće ga, po svemu sudeći, spriječiti da pohodi Vukovar. Od njegovih prijatelja saznajemo kako on “dolazi u Vukovar odati počast svim žrtvama i gradu heroju”. U Vukovar Gotovina, dakle, ne dolazi ni kao ikona desnice, ni ljevice, ni kao ikona uopće jer jedina ikona ondje može biti Vukovar i branitelji koji su se žrtvovali za sve nas, kao i nevini civili koji su patili.

Nakon povratka na slobodu i u Hrvatsku, Gotovina nije otišao u Vukovar. Tog je dana bio u Mariji Bistrici. Za Večernji list tada je izjavio: “Zavjetovao sam se da ću se prve nedjelje nakon što me oslobode ići zahvaliti Majci Božjoj u Mariji Bistrici.” Kako javlja HRT, u Vukovar će doći i Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a.

 

Ograđuju se od incidenata

Dan prije održavanja Kolone sjećanja Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, najavio je da će dio Kolone sjećanja „vukovarska Hrvatska“ ostati izvan dvorišta bolnice. Podjela će biti jasno izražena i u koloni. Budimo jedinstveni jer idemo se pokloniti boljima od nas, rekao je Josić.

Ovogodišnji Dani sjećanja održavaju se u sjeni događaja zbog uvođenja dvojezičnosti. Već uzavrela atmosfera dovedena je do usijanja prošloga tjedna kada je došlo do sukoba ispred PP Vukovar u kojem je jedna osoba, prilikom sukoba s policijom i razbijanja postavljene dvojezične ploče, zadobila teške ozljede. Zbog svih tih događaja Vukovarci strahuju što bi se sve moglo dogoditi, posebno kada se zna da će u Vukovaru danas biti na desetine tisuća građana iz cijele Hrvatske i inozemstva. Na mir, ponosno i dostojanstveno obilježavanje Dana sjećanja pozivaju svi, ali se i ograđuju od mogućih incidenata.

Aktivisti Stožera danas su započeli i s prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma kojim se želi promijenit uvjet pod kojim se dvojezičnost može uvesti u neku jedinicu lokalne samouprave. Zahtjev je Stožera da neka nacionalna manjina pravo na dvojezičnost može ostvariti tek kada njezini pripadnici čine najmanje polovicu stanovništva neke jedinice lokalne samouprave, državne uprave ili pravosuđa. Potpisi će se prikupljati na 2000 mjesta u cijeloj Hrvatskoj, za što je do sada angažirano 4951 volonter.

 

Srbin prvi potpisao

– Zatraženoj izmjeni nije cilj oduzimanje ni jednog stečenog prava bilo koje nacionalne manjine. Mijenjaju se samo uvjeti stjecanja tih prava, odnosno, opet bi u zakon vratili preduvjet od 50 posto, kako je i bilo prije. Prvi list popisne knjige u Vukovaru potpisao je pripadnik srpske nacionalne manjine. Riječ je očito o čovjeku koji ima dozu savjesti i zdravog razuma, rekla je Snježana Patko koja je u Stožeru koordinatorica Organizacijskog odbora za provedbu prikupljanja potpisa.

 

Ipak dvije kolone, ‘vukovarska’ Hrvatska ide starom trasom!

Iako su proteklih dana govorilo i najavljivalo da će danas u Vukovaru biti samo jedna kolona, stvari na terenu pokazuju nešto sasvim drugo.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara organizirao je drugu “vukovarsku” kolonu koja stoji u ulici izvan kruga bolnice i prema najavama prema Memorijalnom groblju će krenuti minutu poslije minute šutnje.

Oni će se kretati starom trasom, odnosno kroz središte grada prema Memorijalnom groblju. Službena kolona krenuti će iz kruga bolnice poslije održanog prigodnog programa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...