Kalmeta primio “kvintet” barkarijola

Tradicija božićnih primanja nastavila se i kada su u pitanju popularni barkarijoli i Grad Zadar.

Tako je u petak gradonačelnik Božidar Kalmeta u Maloj vijećnici ugostio zadarske barkajole, a zajedno s pročelnikom Upravog odijela za kulturu i šport, Radovanom Dunatovom, poslušao je svakodnevne izazove s kojima se susreću i naravno kako to i ide u blagdansko vrijeme pružio im riječi podrške i ohrabrenja.

Nedvojbeno, jedan od zaštitnih znakova Zadra, svakako su barkajoli koji punih osam stoljeća, prenoseći ljubav prema barci s koljena na koljeno u nekoliko obitelji, do dan danas uspješno odolijevaju izazovima modernog doba.

U malim čamcima na vesla po svim vremenskim uvjetima prevoze putnike od Đige, lukobrana sa svjetionikom, do Poluotoka i generacijama Zadranima skraćuju put na posao ili u središte grada.

[pullquote align=”right”]Nedvojbeno, jedan od zaštitnih znakova Zadra, svakako su barkajoli koji punih osam stoljeća, prenoseći ljubav prema barci s koljena na koljeno u nekoliko obitelji, do dan danas uspješno odolijevaju izazovima modernog doba[/pullquote]Ipak, u svojem radu se svakodnevno susreću s raznim poteškoćama.

U njihovom rješavanju prvenstveno traže razumijevanje institucija pa ih je primjerice Porezna uprava oslobodila uvođenja fiskalizacije, umjesto čega koriste biljete, a gradonačelnik im je kazao kako se, za sve što im treba, mogu obratiti Gradskoj upravi.

Mi ćemo stajati iza vas, kao i uvijek dosad. Ne morate strepiti pred mogućim promjenama, poručio je Kalmeta.

Barkajoli su iskoristili priliku i da se zahvale na suradnji s Gradom Zadrom, koju su ocijenili odličnom. Naglasili su također kako im mnogo pomaže i Turistička zajednica Grada.

Dobra strana svakako je i dalje veliki interes turista, i domaćih i stranih, koji su, osim prijevoza barkama, veoma zainteresirani i za atrakcije na zadarskoj rivi.

[pullquote align=”left”]Našem poslu mnogo su doprinijele Morske orgulje i Pozdrav suncu. Turisti puno puta žele, primjerice s Borika, doći do tog dijela[/pullquote]⁃ Našem poslu mnogo su doprinijele Morske orgulje i Pozdrav suncu. Turisti puno puta žele, primjerice s Borika, doći do tog dijela, kazao je Zvonko Gregov, jedan od barkajola.

Na samom kraju druženja, gradonačelnik je uručio prigodne poklone uz tradicionalni bakalar za svakog barkajola. Uputio im je i čestitke povodom nadolazećih blagdana, a barkajoli u sastavu: Karlo Sindičić, Ratko Grdović, Zvonko, Berto i Šime Gregov uzvratili su dobrim željama.

Danas postoji samo nekoliko barkajola, dok ih je u prošlosti bilo puno više, posebno tijekom Prvog svjetskog rata. U to su vrijeme u čamcima veslale čak i dvije žene, dok su njihovi muževi bili na frontu. Iako udaljenost dva kraja gradske luke iznosi svega 71 metar te se prelazi za 1,5 minutu vožnje, barkajoli su obavezna turistička atrakcija, pa na ovaj način s jednog na drugi kraj gradske luke često prelaze i brojni posjetitelji Zadra. Osim turista, uslugama barkajola često se koriste i studenti, kao i svi oni koji nekoliko puta dnevno idu u središte grada. Zadarski su barkajoli jedinstveni na Jadranu, a sami Zadrani kažu tko se nije prevezao barkom i nije bio u Zadru. . O njima je2008. snimljen i dokumentarni film HRT-a prema scenariju i u režiji Tanje Kanceljak.ž

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...