Prvi projekt Upravnog odijela za EU fondove Grada Zadra

U Gradskoj knjižnici i službeno je predstavljen početak značajnog projekta financiranog iz europskih fondova pod imenom PoTRaGA, a kroz zanimljivu prezentaciju predstavila ga je Ana Odvitović, v.d. pročelnika UO za EU fondove Grada Zadra. Radi se o projektu koji za cilj ima ima pomoći dugotrajno nezaposlenim mladim osobama kroz tri mjere, a vrijedan je 132.551.95 eura.

˝PoTRaGA – Portal za Tržište Rada, razvoj Gospodarstva i mjere Aktivne politike zapošljavanja˝ prvi je projekt gradskog Upravnog odjela za EU fondove i kao takav dobar uvod u sve uspješne projekte koji nas tek očekuju. Pored nositelja, Grada Zadra, u pripremi su sudjelovale i partnerske organizacije: Razvojna agencija ZADRA, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska gospodarska komora – županijska komora Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije i Zadarska županija.

U današnjem vremenu gorućeg problema nezaposlenosti i manjka perspektive kod mladih, ali i starijih ljudi, ovakvi su projekti dobrodošli, rekli su prisutni, budući da promoviraju poduzetništvo, olakšavaju pristup tržištu rada dugotrajno nezaposlenim mladim osobama, uravnotežuju sistem ponude i potražnje na tržištu rada te pružaju potrebne informacije. Stoga je svim sudionicima PoTRaGA – e čestitao i gradonačelnik Božidar Kalmeta.

[pullquote align=”right”]Temeljni dio programa PoTRaGA je pokretanje portala za nezaposlene, ali i za poslodavce, preko kojega će njihova komunikacija biti neposredna. Kako posjetioci portala ne bi imali problema pri samom pristupu mreži, izgradit će se pet Wi-FI pristupnih točaka[/pullquote]- Ponosan sam što sa mnom rade ovakvi mladi ljudi. Kada to vidim, ne dvojim za poziciju Zadra u Europskoj uniji. Čestitam svima na ovome projektu, ali i na onima, koji nas tek očekuju i koje ćemo napraviti. Samo tako nastavite dalje, pokažite i dokažite da ste bolji, kako bismo privukli što više novca, a na prosperitet svih naših građana, kazao je gradonačelnik Kalmeta.

Ana Odvitović kroz prezentaciju je prisutne upoznala s provedbom projekta, koji se sa 82.4 posto sufinancira iz Europske unije i to kroz IPA4 komponenta. Ovaj program se odnosi na razvoj ljudskih potencijala te je u sklopu njega raspisan javni poziv pod nazivom ˝Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja˝. Glavni dio PoTRaGA – e je pokretanje portala za nezaposlene, ali i za poslodavce, preko kojega će njihova komunikacija biti neposredna, a informacije će dobivati iz prve ruke. Kako posjetioci portala ne bi imali problema pri samom pristupu mreži, izgradit će se pet WI FI pristupnih točaka, što će povećati njegovu vidljivost. Zanimljivo je svakako to da će na portalu raditi prekvalificirani grafički dizajneri, odnosno nezaposlene osobe koje su voljne raditi na sebi, nadograđivati se i pritom steći radno iskustvo.

Projekt će uključivati i različite prezentacije i okrugle stolove na kojima će se razgovarati o svim problemima i mogućnostima njihovog rješavanja. Na dan 18. veljače 2015. godine projekt bi, navodi se na službenoj stranici Grada Zadra, trebao biti završen, a svima nama ostat će drugačiji i potpuniji portal, koji će mnogima koristiti.

Na samom kraju predstavnici svih sudionika parafirali su Partnerski ugovor o provedbi projekta, kojim se definiraju načela suradnje među partnerima te procedure i međusobne obveze u svrhu ostvarivanja ciljeva projekta: u ime Grada Zadra gradonačelnik Božidar Kalmeta, u ime ZADRA – e direktorica Sanja Peričić, u ime Obrtničke komore Zadarske županije Stipe Knežević, u ime HGK – županijske komore Zadar Dario Jurin, te u ime Područnog ureda Zadar Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predstojnica Irena Dragić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...