Tanak slojh gline izazvao razaranja i smrt 15.800 osoba

Tanak sloj gline ispod dna oceana bio je ključan razlog zbog kojeg je cunami koji je pogodio Japan 2011. bio tako snažan, pokazala su nova istraživanja

Tim znanstvenika pod vodstvom Freda Chestera, profesora geologije na Sveučilištu Texas A&M, izbušio je uz pomoć istraživačkog broda Chikyu tri rupe u Japanskoj brazdi 240 kilometara istočno od obala Japana 13 mjeseci nakon razornog potresa i cunamija.

Prikupljeni uzorci tla otkrili su da u rasjedu postoji tanak sloj gline koja apsorbira vodu i u klizanju ploča djeluje kao sredstvo za podmazivanje, piše Tportal.

Očito skliska glina u rasjedu smanjuje lomljenje kada se ploče počnu kretati, rekao je Chester i dodao da je to vjerojatno pridonijelo velikom pomicanju morskog dna u brazdi koje je pokrenulo cunami. Ona je skliskija nego što je itko vjerovao u to.

Potres Tohoku dogodio se na granici između dviju tektonskih ploča. Jedna od njih podvukla se pod drugu oko 46 metara, što je najveće klizanje dosad izmjereno u potresu.

Potres Tohoku i veliki cunami smatraju se jednom od najrazornijih i najskupljih prirodnih katastrofa u novijoj povijesti.

S magnitudom 9.0 bio je to najsnažniji potres koji je uzdrmao Japan i jedan od pet najsnažnijih od 1900. godine, otkada postoje precizna mjerenja. U katastrofi je poginulo 15.800 ljudi, uglavnom zbog utapanja, raseljeno je 340.000, a oštećeno je oko 600.000 kuća i zgrada. Svjetska banka procijenila je štete na oko 235 milijardi USD. Potres je pomaknuo Zemljinu os za 17 centimetara, ubrzao je okretanje planeta i pomaknuo glavni japanski otok za oko 2.4 metra.

Prije mjesec i pol dana, 26. listopada, novi potres magnitude 7,3 stupnjeva pogodio je oko 2.10 sati po lokalnom vremenu područje 371 kilometar istočno od otoka Honshu u Japanu.

Epicentar potresa bio je na dubini od 10 kilometara, a podrhtavanja su se osjetila se i u Tokiju.

Meteorolozi su sada ‘pukali i na hladno’,  predviđali kako će nakon potresa uslijediti tsunami visine jednog metra koji bi mogao pogoditi i područje uokolo Fukushima.

Izdano je i upozorenje, no tsunami je na kraju iznosio samo 30-ak centimetara i nije prouzročio veću štetu. No, naravno, opreza nikada dosta.

Kompanija TEPCO koja upravlja nuklearnom elektranom u Fukushimi nakon potresa je evakuirala radnike, a danas izvijestila kako u nuklearki nisu uočene abnormalnosti.

Nisu na sreću zabilježene ljudske žrtve niti veća materijalna šteta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...