Ante Gotovina traži da ga maknu s liste terorista

General Ante Gotovina tužio je Federalnom sudu američki Ured za kontrolu strane imovine pri tamošnjem Ministarstvu financija, tražeći da ga maknu s popisa “posebno označenih osoba”. Riječ je o popisu fizičkih i pravnih osoba, pojedinaca i tvrtki ili organizacija, koje SAD smatra teroristima ili kriminalcima. Njima je u SAD-u zamrznuta imovina, a američki državljani ne smiju s njima trgovati.

Jednostavno: pokrenuta je normalna procedura u SAD-u za skidanje s liste zato što više ne postoji pravni temelj da general Gotovina bude na toj listi. Naime, general Gotovina stavljen je na tu listu zato što je predsjednik Bush naredio da sve osobe koje se nalaze “pod optužnicom Haaškog suda budu pod sankcijama. Budući da general Gotovina više nije “pod optužnicom,” nema pravnog temelja da i dalje bude na listi, komentirao je haaški branitelj generala Ante Gotovine Luka Mišetić.

Ante Gotovina na listi terorista

Generala Gotovinu pred američkim sudom zastupaju odvjetnici iz kuće Patton Boggs, a ovaj slučaj vodi Stephen Diaz Gavin, koji je zastupao generala i u Haagu. Kako donosi Courthouse News Service (pregled novosti sudova), Gotovina tvrdi “da status posebno označene osobe, zbog kojeg je podvrgnut ekonomskim sankcijama, nije zakonit i već mu je nanio, a i nastavlja mu nanositi veliku štetu”. Nadalje, kažu kako Gotovina tvrdi da mu dužnosnici i djelatnici Ureda nisu odgovarali na zahtjeve da bude skinut s liste. Na toj se listi još nalaze Ljubo Ćesić Rojs i Tihomir Blaškić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...