Čarobna kombinacija makedonsko – dalmatinske kuhinje

Jedan od najboljih gradskih restorana, restorana Kornat ponovno ide u korak s vremenom te se njegovo osoblje i dalje trudi ponudu prilagoditi potražnji i sve zahtjevnijim gostima. Do sada im je to itekako išlo od ruke, a da će se u istom ritmu napredak njihove ugostiteljske ponude nastaviti na zadovoljstvo krajnjeg korisnika, gosta, pokazala nam je posebno organizirana degustacija jela s novog menu-a ovog restorana protekle subote kada su za posjetitelje bila pripravljena jela u šest slijedova koja se također nalaze na novom inovativnom menu-u ovog poznatog zadarskog restorana.

S dolaskom novog šefa kuhinje, koji je samo jedan od 30 kuhara nacionalnih kuhinja  koji su u 2013. godini mogli dobiti dozvolu za rad u Hrvatskoj, promijenio se i cjelokupni menu restorana Kornat, koji kao i uvijek svojim gostima želi pružiti nešto novo i potpuno drugačije od copy-paste hrane, na kojem principu funkcionira većina naših domaćih restoratera. Tvorac novih delicija koje su rezultat kombinacije makedonske i hrvatske kuhinje novi je glavni šef kuhinje, Stefan Stevanoski, koji u ovom prostoru djeluje već puna dva mjeseca. Radi se o svjetski nagrađivanom kuharu koji je kreativno zahvaljujući svom bogatom kulinarskom iskustvu napravio potpuno novi jelovnik u kojemu je iskombinirao njemu tri omiljene kuhinje, talijansku, francusku i mediteransku, koje su mu, kako kaže, oduvijek bile inspiracija.

– Dva mjeseca sam tek u restoranu Kornat i moram priznati kako su Zadrani  jako dobro prihvatili novitete s našeg menu-a, iako za svaku novu priču, pogotovo kada se radi o novim jelima, njihovom izgledu, kombiniranju namirnica i dekoraciji na tanjuru, treba vremena da se na nju gosti naviknu, kazao je simpatični šef kuhinje Stevanoski.

Restoran Kornat, jelo, delicije, desert

U svom kulinarskom kreativnom izričaju želio je, kako kaže, spojiti dvije slične, ali u detaljima različite kuhinje te stvoriti nešto novo i drugačije.

– Htjeli smo da dominantan okus ostane dalmatinski i domaći, koji predstavlja sve što ovo bogato podneblje nudi, a ne stvara se odmak od namirnica na koje su ovdašnji ljudi navikli. S druge strane, htjeli smo ubaciti malo noviteta, odnosno svježine na način da iskoristimo čari makedonske kuhinje i ubacimo ih u tolikoj mjeri da poboljšamo i istaknemo okuse, začine, boje i zdrav način pripreme namirnica. Spoj Dalmacije i Makedonije upravo nam je to omogućio i iako se na prvi pogled u mnogo toga čini nespojivim, u konačnici se pokazalo savršenim spojem, zaključio je Stevanoski.

Novi šef kuhinje istaknuo je kako je velika razlika između makedonske i hrvatske, odnosno dalmatinske kuhinje.

– Makedonska kuhinja je puno teža, u njoj se koristi puno više začina, pogotovo chilly, tako da je sve puno paprenije. Kod nas je sve pečeno, gusto i začinjeno, najviše zbog klime, dosta je hladnije. No, s druge strane mi za razliku od vas ovdje koristimo puno više povrća na puno više načina, a nerijetko se na meniju nađe sirovo povrće koje se ovdje baš i ne preferira. Ovdje se sve prekuhava čime povrće nažalost izgubi vitamine i minerale, istaknuo je ovaj kulinarski znalac.

Restoran Kornat - kuhar i voditeljica

Voditeljica restorana, Sandra Petričić istaknula je kako je razlog promjene menija podizanje kuhinje na jednu novu razinu koju su, kako kaže, jedva dočekali.

– Zahvaljujući Stefanu sada imamo novu makedonsko – dalmatinsku kuhinju u rukama mladog, ambicioznog i kreativnog šefa. Sve to donijet će nam, vjerujemo, jednu dugo očekivanu svježinu novih okusa sa svima dobro poznatim namirnicama koje više – manje ostaju iste. Riječ je o namirnicama koje dalmatinci vole jesti i prepoznaju njihovu kvalitetu, bilo da se radi o ribi ili mesu. Međutim, novitet je u prezentaciji. Jela će se predstavljati gostima na posve drugačiji način, od predjela, glavnog jela do deserta, istaknula je Petričić.

Dnevna ponuda restorana Kornat neće biti svakidašnji i standardni dnevni menu. To će biti dnevna ponuda nečega što je drugačije, što je Stefan napravio posebno za taj dan. Na takav način se  Zadrani polagano navikavaju na nove okuse za koje nikada ne bi vjerovali da će probati. Svaki dan, od ponedjeljka do petka Kornat će nuditi dnevni menu, riblji i mesni, u tri slijeda, po cijeni od 60 kuna. Odnosno ukoliko gost želi samo glavno jelo, može ga naručiti po cijeni od 30 kuna.

Osim noviteta u dnevnoj ponudi, uslijedit će i tematske večeri, kao primjerice, večeri šefa kuhinje i sl. Tako je već u subotu, 8. veljače, voditeljica Petričić najavila tematsku večer Woman of wine,  uz predstavljanje vina Jadranke Svaguše.

– Ponudit ćemo našim građanima i njihovim gostima nešto više od standardnog restorana kao što ih je većina u Zadru i okolici. Uvijek ćemo nuditi dodatni posebni program inovativnog karaktera, i to doslovno na dnevnoj bazi. Organizirati ćemo i večeri šefa kuhinje te prezentacije vina. Svaki put će se jela nuditi po drugačijim cijenama jer će se mijenjati broj i vrsta slijedova hrane. Cijena će tako varirati od 100 do 150 kuna, za 5 ili 6 slijedova. Za one koji nemaju previše vremena i potrošiti četiri do pet sati na večeru, za njih ćeKornat nuditi kraće programe, od tri slijeda ili samo s glavnim jelom. Sve ti noviteti i promocije uključit će i naša domaća vina. S obzirom da je zadarska regija u posljednje vrijeme uvelike napredovala po pitanju vinske karte šteta bi bilo to ne pokazati odnosno ne ponuditi gostima, no imat ćemo i dalje i širu ponudu za one koji ipak traže nešto drugo i nešto više. Dobili smo jako puno mogućnosti prezentirati naša vina i dokazati ljudima koliko su ona dobra, a do sada nepravedno bila zanemarena. Kao i do sada i dalje ćemo nuditi vina na čaše, objasnila je Petričić.

Nakon svega napisanoga i konzumiranoga sve ostaje na vama. Preporuka je, svakako posjetiti, probati i uživati u čarima nečeg novog u našem gradu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...