OŠ “Zadarski otoci” obilježila “Zadarski mir”

Prigodnim programom, Osnovna škola „Zadarski otoci“, u suradnji sa Samostanom sv. Frane u Zadru i Gradom Zadrom, simbolično je obilježila 656. obljetnicu sklapanja Zadarskog mira, važnog povijesnog događaja koji se dogodio upravo u sakristiji crkve sv. Frane, 18. veljače 1358. Poznati Zadarski mir, potpisan između Mletačke Republike i Hrvatsko-ugarskog Kraljevstva, donio je Zadru i čitavoj hrvatskoj obali  i otocima oslobađanje od do tada snažne mletačke vlasti i označio društvenu i gospodarsku prekretnicu na ovim prostorima.

[pullquote align=”left”]Poznati Zadarski mir, potpisan između Mletačke Republike i Hrvatsko-ugarskog Kraljevstva, donio je Zadru i čitavoj hrvatskoj obali i otocima oslobađanje od do tada snažne mletačke vlasti i označio društvenu i gospodarsku prekretnicu na ovim prostorima[/pullquote]Tom prilikom, fra Stanko Škunca, gvardijan Samostana sv. Frane, ukratko je upoznao učenike sa Zadarskim mirom i ulogom franjevaca pri njegovom potpisivanju, a također i s likom sv. Frane i općenito poslanjem njegovih sljedbenika. Pozvao je učenike da razgledaju samostansku riznicu i vide mjesto gdje je Zadarski mir potpisan.

I voditeljica međunarodne suradnje, Anita Gržan Martinović, pohvalila je vrijednu inicijativu škole „Zadarski otoci“, napose nastavnicu Anamariju Botica, koja sa svojim kolegama već nekoliko godina provodi projekt Muzej u školi – baština kulture i mira i koji je, posredstvom Samostana i fra Drage Ljevara, našao put i do Grada Zadra i „Europske mreže mjesta mira“. Naime, školski program obilježavanja obljetnice Zadarskog mira uklopio se u programe koje Grad Zadar promiče u okrilju europske udruge gradova koja se zove: „Europska mreža mjesta mira“ (European Network of Places of Peace) čiji je član od 2010. i Zadar.

OŠ Zadarski otoci - proslava Zadarskog mira

Ta mlada europska asocijacija okuplja mjesta i gradove u kojima su se potpisivali dokumenti kojima se pak označavao prekid ratova i oružanih sukoba, kako bi promicala ideju mira kao zajednički preduvjet za život i napredak. Organizira znanstvene i stručne skupove i radionice na kojima se, uz interdisciplinarni pristup, govorilo o temi svim naraštajima i poticalo ih da u svojim sredinama budu promicatelji tolerancije i mira. Pored toga pokreće zajedničke projekte za promociju kulturnog turizma i sl. Treba se prisjetiti kako je Zadar u 2011. bio domaćin zasjedanja 6. Sjednice „Europske mreže mjesta mira“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...