Pretvorbeni kriminal ne zastarijeva niti za “Dalmu-Zadar”d.d.

Još jednom Stranka hrvatskog zajedništva, koja posljednjih mjeseci najčešće ukazuje na kriminalne radnje počinjene u pretvorbi te ujedno i jedina politička opcija koja otvoreno iznosi detalje istih u javnost, ovoga puta u suradnji s Udrugom bivših zaposlenika “Solidarnost” Zadar, dotaknula se slučaja nekadašnje tvrtke Dalma Zadar.

Iz Stranke hrvatskog zajedništva ističu još jednom činjenicu kako su Ustavne odredbe definirale da pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo ne zastarijevaju, što se između ostalog odnosi i na tvrtku Dalma Zadar. Bivši radnici podigli su niz prijava za gospodarski kriminal i traže da se ispitaju svi članovi uprave, nadzornog odbora i pojedinci koji su kriminalan način skrivili propast Dalme Zadar.

Prema njihovim riječima, Državni ured za reviziju utvrdio je da pretvorba i privatizacija bivšeg društvenog poduzeća Dalma holding Split u čijem je holdingu bila udružena i Dalma Zadar, nije obavljena u potpunosti u skladu s odredbama Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća. Bivši radnici Dalme Zadar u posjedu su dopisa o Stanju u Dalmi Zadar koje im je dostavio Ante Giljanović, predsjednik Nezavisnog sindikata Dalma holding Split, a kojeg putem medija, odnosno Antene Zadar, dostavljaju hrvatskoj javnosti.

Prosvjed radnika uništenih zadarskih firmi

– “Dalma-Zadar” d.d. Zadar je pravni sljednik “Dalme-OOUR Zadar”, upisana u registar Trgovačkog suda u Splitu kao pravna osoba s cjelokupnom imovinom kao temeljnim kapitalom. Iako je izrađen program pretvorbe i na vrijeme dostavljen Hrvatskom fondu za privatizaciju do danas nije dobiveno rješenje od HFP o odobravanju pretvorbe. “Dalma” d.d. Split upisala se 27.svibnja 1994. godine u registru Trgovačkog suda u Splitu kao jedini vlasnik “Dalma-Zadar” d.d. Zadar za cjelokupni iznos kapitala u dionicama bez ikakvih dokumenata koji dokazuju vlasništvo. Nezavisni sindikat Dalma holding Split je u ime grupe radnika pokrenuo spor kod Trgovačkog suda u Splitu radi brisanja upisa “Dalme” d.d. Split kao vlasnika “Dalma-Zadar” d.d. Zadar. “Dalma” d.d. Split je koncem 1994. godine osnovala trgovačko društvo “Dalma – ZD” d.o.o. Zadar sa sjedištem na istoj adresi kao i “Dalma-Zadar” d.d. Zadar. Za direktora društva “Dalma – ZD” d.o.o. Zadar upisan je Neven Lacić, koji je ujedno direktor “Dalme-Zadar” d.d. Zadar. “Dalma – ZD” d.o.o. Zadar i “Dalma-Zadar” d.d. Zadar nemaju ništa zajedničkog osim što je ista osoba direktor u oba društva, piše u svom dopisu, bivšim radnicima Dalme Zadar, o Stanju u Dalmi Zadar Ante Giljanović, predsjednik Nezavisnog sindikata Dalma holding Split.

“Dalma” d.d. Split je početkom 1995. godine prodala “Dalma – ZD” d.o.o. Zadar Franji Pašaliću, kažu iz SHZ -a. U trenutku prodaje “Dalma – ZD” d.o.o. Zadar nije imala nikakvih nekretnina niti jednog zaposlenika.

Zastarijevanje pretvorbe - preslik

– Nakon kupoprodaje “Dalme – ZD” d.o.o. Zadar Neven Lacić, direktor oba društva je svu imovinu “Dalma-Zadar” d.d. Zadar dao u posjed “Dalma – ZD” d.o.o. Zadar bez ikakva pravnog posla. Također, svu robu koja se nalazila u prodajnim prostorima “Dalma-Zadar” d.d. Zadar, nakon sniženja prodajnih cijena prenio je u “Dalma – ZD” d.o.o. Zadar (tada već privatno društvo) koja nije do danas plaćena i vodi se knjigovodstveno kao roba na zalihi. Radnici su bez znanja i pristanka raspoređeni iz “Dalma-Zadar” d.d. Zadar u “Dalmu – ZD” d.o.o. Zadar. Franjo Pašalić, vlasnik “Dalme – ZD” d.o.o. Zadar, odnosno tvrtka “Dalma – ZD” d.o.o. Zadar nezakonito posjeduje, koristi i daje u zakup nekretnine koje su u vlasništvu “Dalme-Zadar» d.d. Zadar, i kao takve upisane u zemljišnim knjigama, ili pak na pravnog prednika. «Dalma – ZD» d.o.o. Zadar nezakonito ostvaruje dobit od sredstava koja dobiva od iznajmljivanja poslovnih prostora «Dalme-Zadar” d.d. Zadar, kojim sredstvima Franjo Pašalić plaća svoje dugove prema “Dalmi” d.d. Split, zaključio je Giljanović.

Ovo objavljeno priopćenje isti su jučer, 12. veljače 2014. godine poslali Vladi Republike Hrvatske, Državnom odvjetništvu RH i USKOK-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...