Slabe i SDP i HDZ, a sve su jače nove stranke

Dvije vodeće stranke – SDP i HDZ – i dalje gube potporu birača, a novoosnovane stranke dobivaju podršku. No bipolarizacija je i dalje naglašena, pokazuje redovito mjesečno istraživanje Cro Demoskop koje provodi agencija Promocija Plus. Da se sada održe izbori za predsjednika, pobijedio bi aktualni predsjednik Ivo Josipović. No zanimljivo je da je porasla podrška mogućoj kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar-Kitarović.

Za Josipovića bi glasovalo 54 posto građana (51,7 posto prošli mjesec), a njih 24 posto za K. Grabar Kitarović (17,4 prošli mjesec), Željka Markić dobila bi 4,2 posto, odnosno jedan posto više u odnosu na siječanj. Iz istraživanja je izbačen zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

Gabrić skočio na peto mjesto

Što se podrške strankama tiče, birači i dalje preferiraju vladajući SDP sa 23,4 posto (prema prošlomjesečnih 23,9). Padu rejtinga doprinijeli su loši rezultati rada Vlade, ali i sve češće afere istaknutijih članova stranke. HDZ nikako da preuzme vodstvo na ljestvici preferencije stranaka te ovaj mjesec bilježi 20,5 posto podrške (20,8 posto prije mjesec dana).

Prag još prelaze Hrvatski laburisti sa 6,8 posto podrške (prema 6,9 posto iz siječnja), dok je HNS najveći gubitnik potpore koja je sa siječanjskih 4,9 posto otklizala na 4 posto. Na to je utjecalo izbacivanje bivšeg predsjednika Radimira Čačića iz stranke. Nacionalni forum Nikice Gabrića uz rast rejtinga na petom je mjestu sa 3,7 posto izbora, a slijedi ga Orah Mirele Holy sa 2,9. Vrh ljestvice negativnog doživljaja političara više od godinu dana drži Tomislav Karamarko sa 30,8 posto izbora (prema 31,2 posto iz siječnja).

Zoran Milanović je na drugom mjestu sa 25,8 posto (prema prošlomjesečnih 25,1 posto). Predsjednik Josipović i dalje je najpozitivniji političar, slaže se 35,6 posto građana (prošli mjesec 38,8 posto). Drugo mjesto drži ministar financija Slavko Linić s izborom od 8,9 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 12,5%), a treća je Mirela Holy.

 

Vladi mršava dvojka

Vlada uživa potporu 29,3 posto građana, Vladinu politiku ne podržava ih 56,4 posto. Vlada je dobila mršavu dvojku (2,1), predsjednik tanku četvorku (3,54), a Hrvatski sabor dvojku (2,08).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...