Europski lovac kometa budi se iz sna

Nešto više od dva mjeseca nakon ponovnog uključenja pogona europske sonde Rosette, došao je red i na njezina putnika, robota Philaea, da se ‘probudi iz zimskog sna’ i pripremi svoje prizemljenje na komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Rosetta, lansirana u svemir 2004., od 20. siječnja, kako je i bilo planirano, ponovo putuje na vlastiti pogon nakon dvije i pol godine ‘umjetne kome’, nastavljajući let prema kometu, ledenoj lopti promjera oko četiri km, koju će pratiti na putu prema Suncu.

Sonda je u utorak bila 664 milijuna kilometara udaljena od Zemlje i četiri milijuna kilometara od svog cilja.

Putnik u Rosetti je Philae, maleni robot od stotinjak kilograma, koji na sebi nosi deset znanstvenih uređaja i koji se treba spustiti na komet, što je prvi takav slučaj u povijesti istraživanja svemira.

Philae je bio ugašen više od tri godine kako bi svoju potrošnju energije sveo na najmanju moguću mjeru. Kontrolirala se samo njegova temperatura, ‘upravo kao kod životinje koja spava zimski san’, rekao je Philippe Gaudon, voditelj projekta CNES-a (Francuska svemirska agencija) u Rosettinoj misiji.

Philaeov ‘veliki skok’ na komet predviđen je 11. studenoga, što će biti ‘osjetljiva, teška i automatska operacija’, rekao je Gaudron.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...