Presedan: Kalmeta privatizirao javnu ulicu!

Još u siječnju 2014. godine pisali smo  i tako upozorili djelatnike Grada Zadra kako u samom srcu stare gradske jezgre već duže vremena stoji željeznim vratima zatvorena gradska Ulica Ćirila Ivekovića, po dobrom starom običaju ista su još uvijek unatoč jugu, buri, kiši, Suncu, postojana kao “Taft”. I dalje služe kao ulaz na privatni posjed, prema svemu sudeći, Hostela “Elena”, u vlasništvu Željka Lučića sa sjedištem u Murvici, koji se nalazi u toj ulici, a koja je svojedobno zatvorena i zidom kako bi se navodno zbog straha od urušavanja obližnje derutne zgrade, (prema nekim izvorima, budućeg hostela uhićenog bivšeg državnog tajnika Zdravka Livakovića) stanari zaštitili od situacija opasnih po život?!  Naravno, ulica ima i prikladni poštanski sandučić što je sasvim novi pristup prema javnom prostoru s kojim smo malo upoznati.

Podsjećamo, kako smo  upravo tada od susjeda doznali, ruševnu zgradu u ulici Sv. Nediljice do koje ulica/dvorište (sada odijeljeno zidom) vodi, navodno je “pikirao” bivši uhićeni državni tajnik Zdravko Livaković za gradnju još jednog svog hotela /hostela (o čemu smo također pisali u siječnju) te je ista proglašena ruševnom i opasnom za prolaznike zbog čega je navodno zatvorena ulica. No, niknula je terasa, bar, šank, novi hostel, vidimo i poštanski sandučić iza ograđene ulice. Tada smo, na inicijativu naših sugrađana, Gradu Zadru uputili pisani upit radi li se u ovom slučaju o “privatnoj” ulici u centru grada te kako je to uopće moguće po bilo kakvim zakonskim propisima, odnosno tko je to dopustio? Osim toga u upitu je bilo navedeno i što bi Grad učinio da svi stanari zgrada po Varoši krenu tako zatvarati ulice u kojima se nalaze ulazi u njihove zgrade te da li bi isti bili i na koji način kažnjeni? Osim toga, postavljeno je bilo i pitanje što će Grad učiniti po ovom pitanju, no veći dio njih je ostao, po dobrom starom običaju neodgovoren, no najbitniji dio o “spornim” vratima ipak je uredno dostavljen u zakonski propisanom vremenu.

– Vrata od kovanog željeza u Ulici Ćirila Ivekovića na Poluotoku u više su navrata do sad bila uklanjana budući da se radi o gradskoj ulici, a ne o privatnom zemljištu ili dvorištu. Komunalni redari još će jednom pokrenuti postupak za uklanjanje spomenutih vrata. Napominjemo, komunalno redarstvo do sada nije zaprimilo niti jednu službenu pritužbu građana niti zahtjev za uklanjanjem željeznih vrata. Upravo suprotno, na zahtjev stanara okolnih zgrada bilo je određene tolerancije od strane komunalnih redara Grada Zadra jer su se u spomenutoj ulici, dok je bila otvorena, noću događali izgredi, remetio javni red i mir pa je u nekoliko navrata morala intervenirati i policija. Dio navedene ulice jest zatvoren jer je zgrada u Ulici Sv. Nediljice ruševna i opasna za prolaznike. Komunalni redari će u okviru svojih nadležnosti obaviti uvid i reagirati ukoliko utvrde i druge nepravilnosti, kazala je prije gotovo mjesec dana Marina Mihovilović Pajkin, viša stručna suradnica za informiranje i odnose s javnošću u Gradu Zadru, pokušavajući objasniti problem koji su morali detektirati plaćeni gradski komunalni redari koji su navodno “vječno” na terenu, a ne medijski djelatnici.

Reakcija zadarske gradske komunalne službe na ovaj pomalo ironičan čin pojedinca koji je gradsku javnu površinu prisvojio u privatno vlasništvo ipak je izostala te smo isti upit opetovano uputili na adresu Gradske uprave. Naime, kako smo već pisali, izgleda da je u Zadru očito postalo sasvim normalno da javna gradska ulica postane privatno dvorište s prigodnim imenom. Dakle, nadomak gradske rive još uvijek imamo privatno dvorište koje se Monty Pythonovski zove Ulica Ćirila Ivekovića. Novi odgovor je bio pozitivan jer je davao naznake kako odgovorne službe na terenu ipak nešto rade.

– Za sada vam mogu samo potvrditi da su komunalni redari Grada Zadra pokrenuli postupak za uklanjanje željeznih vrata koja zatvaraju Ulicu Ćirila Ivekovića na Poluotoku, kazala je za Antenu Zadar prije 12 dana Marina Mihovilović Pajkin, viša stručna suradnica za informiranje i odnose s javnošću u Gradu Zadru.

No, danas, nakon trećeg upita poslanog na adresu Gradske uprave, dobili smo treći, najnoviji i šokantan odgovor  od njihove druge glasnogovornice, koja prema svemu sudeći nije ni u fizičkom, a niti u pisanom obliku u kontaktu s prvom. Naime, sada našim sugrađanima  konačno možemo dati odgovor kako je postavljanje željeznih vrata na Ulicu Ćirila Ivekovića za potrebe Hostela Elena, odobrio glavom i bradom zadarski gradonačelnik, Božidar Kalmeta. Stoga, logički zaključujemo kako ista neće nikada niti biti uklonjena, a sada već slijepa ulica ipak će ostati u privatnom vlasništvu. Komu je pogodovao Kalmeta ostaje pod znakom upitnika, vlasniku Hostela Elena, Lučiću ili nekomu trećem?!

– Za vrata u Ulici Ćirila Ivekovića dana je suglasnost (zaključkom gradonačelnika) za postavu metalnih vrata za zaštitu prolaza jer ulica trenutno funkcionira kao slijepa te nije potrebno njihovo uklanjanje, odgovorila je u današnjem dopisu samo dva tjedna kasnije, druga gradska glasnogovornica, Ivana Dadić, drugim riječima, viša stručna suradnica za informiranje u Gradu Zadru.

Nakon odgovora druge gradske glasnogovornice, koji je sasvim proturječan odgovoru prve gradske glasnogovornice o navedenoj problematici, ostavit ćemo ipak Freudu da donese konačni zaključak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...