“Pasija” – najkontraverznija i najdojmljivija igrana priča o uskrsnuću

Blagdan Uskrsa ljudi obilježavaju iz nekoliko razloga. Nekima on označava početak proljeća, neki ga vide kao blagdan ”za djecu” koji se obilježava kroz bojanje jaja, čokoladne zečiće i blagovanje jela, no najveće značenje Uskrsa je ono izvorno, religiozno, a između niza načina da se osjeti ”duh Uskrsa” je kroz filmove s takvom tematikom, kojih nije mala brojka. .

Posebno su dojmljive ekranizacije Velikog petka, Isusova golgota, osuda, mučenje, pribijanje na križ i naravno jutro uskrsnuća Krista. Teško je odlučiti se za najbolja prikazanja tih trenutaka, a u mnoštvu Top poredaka, možda i najuvjerljivija je lista koju je donio Magazin MojTv poredavši u redoslijedu deset najboljih Uskršnjih filmova koji su zabavni, poučni i odupiru se ”zubu vremena”.

 

10. Isus Krist Superstar (1973.)

[pullquote align=”right”]Najveće značenje Uskrsa je ono izvorno, religiozno, a između niza načina da se osjeti ”duh Uskrsa” je kroz filmove s takvom tematikom, kojih nije mala brojka[/pullquote]Film temeljen na poznatom broadwayskom mjuziklu Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea. Glazba u filmu je snažna i emotivna, a glavna filmska postava izvrsna: Ted Neeley kao Isus, Carl Anderson kao Juda i Yvonne Elliman kao Marija Magdalena. Film obrađuje posljednje dane života Isusa Krista i njegove sukobe s Judom.

 

9. Biblija: Isus 1999.)

Jedna od suvremenih filmskih ekranizacija govori o životu, djelu i smrti Isusa Krista (Jeremy Sisto) kakvog poznajemo prema Bibliji. U filmu još glume Debra Messing (Marija Magdalena), Gary Oldman (Poncije Pilat) i David O’Hara (Ivan Krstitelj).

 

8. Isus iz Nazareta (1977.)

Iako je ovo mini serija gotovo uvijek ulazi u kategoriju s drugim Uskršnjim filmovima jer ga i kritika i publika smatra jednim od najboljih filmova o ovoj tematici. Renomirani talijanski redatelj Franco Zeffirelli dao nam je seriju punu dramatičnih trenutaka o Isusovom životu (Robert Powell). Pojavljuju se i drugi poznati glumci u manjim ulogama (Laurence Olivier, Anthony Quinn, Anne Bancroft).

 

7. Uskršnaj parada (1948.)

Jedan malo drugačiji film s vedrijom tematikom uz puno plesa i fenomenalnih vokala koji je definitivno postao Uskršnji filmski klasik. Dan prije velike uskršnje parade Don Hewes (Fred Astaire) sazna da njegova plesna partnerica ne želi produžiti ugovor pa prihvati ponudu mlade plesačice Hannah Brown (Judy Garland) i zarekne se da će od nje napraviti veliku zvijezdu.

 

6. Ben Hur (1959.)

Epska priča o životu židovskog princa Jude Ben-Hura (Charlton Heston) koju ne treba puno opisivati. Ovaj klasik je osvojio 11 Oscara uključujući i onaj za najbolji film i podijelio je i kritiku i publiku. Dok ga jedni smatraju remek djelom, drugi misle kako je ovo zastarjeli i ukočeni film.

 

[pullquote align=”left”]Neovisno o mnogim filmskim klasicima, Pasija je najuspješniji film ikada koji nije snimljen na engleskom jeziku, a podigao je mnogo kontroverzi i prije samog snimanja[/pullquote]5. Najveća priča ikad ispričana (1965.)

Jedan od najskupljih filmova tog vremena trosatno je remek djelo Georgea Stevensa. Max Von Sydow glumi Isusa u filmski najefektnijoj ekranizaciji Evanđelja. U malim ulogama pojavljuju se Charlton Heston (Ivan Krstitelj), John Wayne (anonimni rimski stotnik) i Angela Lansbury (Klaudija).

 

4. Kralj Kraljeva (1961.)

Ovaj film jedinstvenim čini prikaz odnosa Isusa i Barabe koji je u drugim filmovima o Isusu samo sporedan lik. Puno pažnje posvećeno je Isusovim čudima. Jeffrey Hunter kao Isus je mladi buntovnik koji nastoji osvojiti ljude na svakom koraku. Nasuprot njega je lik Barabe koji je vođa buntovnika protiv rimske vlasti.

 

3. Posljednje Kristovo iskušenje (1988.)

Nijedan film o Isusu nije tako kontroverzan kao ovaj redatelja Martina Scorsesea. Temeljen na istoimenoj romanu ovaj film se preporučuje gledateljima ”otvorenog uma”.Ovdje možemo vidjeti Isusa koji dolazi u napast pred mnogim grijesima i mašta o seksu. Willem Dafoe fantastično je odglumio Scorseseovog Isusa.

 

2. Tunika (1953.)

Biblijski ep o životu rimskog tribuna Marcela Galia (Richard Burton) koji je vodio postrojbu koja je razapela Isusa. Film je osvojio dva Oscara, a bio je toliko uspješan da je već sljedeće godine snimljen nastavak Demetrije i gladijatora.

 

1. Pasija (2004.)

Mnogi se neće složiti da ovom filmu novijeg datuma treba pripasti prvo mjesto.

Neovisno o mnogim filmskim klasicima koji se nalaze i na ovom popisu, Pasiju definitivno izdvajaju dijalozi u samom filmu koji su u cijelosti na starim jezicima (aramejskom, latinskom i hebrejskom). Najuspješniji je film ikada koji nije snimljen na engleskom jeziku, a podigao je mnogo kontroverzi i prije samog snimanja.

Redatelj Mel Gibson dao nam je dramatičan prikaz (scene su ekstremno nasilne) posljednjih 12 sati života Isusa Krista (Jim Caviezel) koji prate njegovo uhićenje, suđenje, mučenje, razapinjanje na križ i motiv uskrsnuća.

U filmu se govori aramejski, hebrejski i latinski jezik. Imao je tri nominacije za filmsku nagradu Oscar. Sniman je prije točno 10 godina, 2004., u Italiji, u gradu Matera i Craco u regiji Basilicata i u studijima Cinecittà, u okolici Rima.

Film je u vrijeme kada je izašao digao jako veliku prašinu kao ni jedan film o Isusovom životu i uskrsnuću do tada.

Unatoč tome, film je poseban po još nečemu. Neslužbeno se doznaje da je film pogledao i sam Papa, što nije nikada bio običaj za jednog crkvenog poglavara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...