Dan Kristova otpočinka u grobu i drugi dan vazmenog trodnevlja

Danas je Velika subota, kršćanski blagdan koji se slavi u dan prije Uskrsa. Dan je to Kristova otpočinka u grobu i drugi dan vazmenog trodnevlja.

To je dan tišine, molitve, a po starom običaju, iako više nije propisano, Velika subota je i dan posta. Crkva u molitvi kod groba čeka Gospodina: vjernici, pojedinačno ili roditelji s djecom dolaze preko dana, u slobodno vrijeme, posjetiti “Isusov grob“, a dopušteno je slaviti samo sakramente pomirenja i bolesničkog pomazanja. Pričest se može dijeliti samo kao popudbina.

[pullquote align=”left”]To je dan tišine, molitve, a po starom običaju, iako više nije propisano, Velika subota je i dan posta. Crkva u molitvi kod groba čeka Gospodina[/pullquote]Karakteristično je i Vazmeno bdjenje koje se slavi noću i stoga nije prikladno da započne prije nego padne noć, uglavnom treba završiti prije svanuća nedjelje, a počinje lucenarijem ili službom svjetla. Blagoslivlje se vatra izvan crkve, na njoj se pali uskrsna svijeća koja označava naše svjetlo, Isusa Krista uskrsloga.  Unosi se u procesiji u župnu crkvu koja je u mraku. Tek unosom uskrsne svijeće u crkvu pale i vjernici svoje svijeće i pale se sva svijetla, nakon čega slijedi svečani pjevani hvalospjev uskrsnoj svijeći. Drugi dio bdijenja je Služba riječi. Čitanja svetopisamskih tekstova, pjevanje palama, slušamo Božju riječ o stvaranju, kroz psalme hvalimo i slavimo Gospodina i njegova djela.

Svećenik na svijeću stavlja simbole A i Ω. To označava Krista koji je i početak i svršetak. Također se na svijeću stavljaju brojevi tekuće godine, a narav znaka iziskuje da se svake godine u Vazmenom bdjenju blagoslivlje nova uskrsna svijeća, napravljena iz prirodnoga voska. Uskrsna svijeća kroz čitavo vazmeno vrijeme stoji kod ambona i pali se u svim zajedničkim bogoslužnim činima. Upravo tim bdjenjem vjernici započinju slaviti Uskrs.

[pullquote align=”right”]Kršćani se pozivaju na radosno slavljenje Gospodina. Blagosovi se hrana (pogača, jaja, sir, vino, sol, meso), kao i novih, mladih, plodova prirode (šparoge, kapula)[/pullquote]Također je običaj da se u Vazmenoj noći u zajedništvo Crkve prime katekumeni. Katekumenat je priprava odraslih za primanje sakramenata kršćanske inicijacije- to su krštenje, Euharistija i potvrda. Svećenik katekumene krsti vodom iz studenca kojeg je blagoslovio na Vazmenom bdijenju, u taj se studenac također uranja i Uskrsna svijeća. Prikladno je da đakon ili svećenik pjeva hvalospjev svijeći koja predstavlja Isusa Krista. Kršćani se pozivaju na radosno slavljenje Gospodina. Blagosovi se hrana (pogača, jaja, sir, vino, sol, meso), kao i novih, mladih, plodova prirode (šparoge, kapula).

Na Veliku subotu, 19. travnja, također u katedrali sv. Stošije,,u 21:00,  zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi svečano uskrsno bdjenje s blagoslovom novog ognja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...