Je li organska hrana uistinu bolja za zdravlje od ‘obične’?

Je li organsko meso zdravije od običnog? Hoćemo li se razboljeti ako pijemo obično mlijeko, a ne organsko? Ovim i sličnim pitanjima bave se mnoga istraživanja, ali još uvijek nema jednostavnog odgovora iako mnoge činjenice idu u prilog tomu da je organska hrana bolji izbor. Naravno, ako si je možete priuštiti.

Posljednjih godina često se može čuti kako su namirnice organskog porijekla puno zdravije od ‘običnih’, odnosno onih koje možemo pronaći u redovitoj prodaji u supermarketima. Naravno, organske namirnice su i skuplje pa je logično da se većina zapita vrijedi li uistinu izdvajati više novca za takve proizvode. To se zapitao i ugledni Washington Post koji je usporedio kvalitetu nekoliko organskih i konvencionalnih namirnica.

 

Mlijeko

U usporedbi s običnim mlijekom, organsko mlijeko ima veće količine MK omega-3 koje štite zdravlje srca. No nije riječ o značajno velikim količinama. No oni koji svakodnevno piju mlijeko, a posebno ako to čine u većim količinama, svakako bi se trebali odlučiti za organsko mlijeko jer je u tom slučaju to zaista zdraviji izbor. Nadalje, nekad jeftinija konvencionalna mlijeka znaju sadržavati i antibiotike i hormone, ali količine nisu tolike da bi bile opasne za ljudsko zdravlje. Stručnjaci daju prednost organskom mlijeku pa ako želite dugo biti zdravi, znate što vam je činiti.

 

Meso

Situacija s mesom vrlo je slična. Baš kao i mlijeku, stručnjaci daju i blagu prednost organskom mesu. Meso životinja koje se hrane prirodnom hranom ima više vitamina i minerala te veću količinu omega-3. I opet, nije riječ o značajno velikim količinama. No, mnogi ljudi svakodnevno konzumiraju meso pa se onda i te manje količine trebaju ozbiljno uzeti u obzir. Usto, konvencionalno meso zna sadržavati antibiotike, hormone, ali i neke druge aditive koji imaju zadatak održavati meso što dulje svježim.

 

Jaja

Jaja su namirnica omiljena velikom broju ljudi. Nekada je samo bilo važno da su svježa, a danas je situacija kompliciranija. Naime, istraživanja pokazuju da organski proizvedena jaja imaju bogatije nutritivne vrijednosti od konvencionalnih jaja. Drugim riječima, povoljnije djeluju na ljudsko zdravlje. Zanimljivo je i da su izgledom drugačija. Organski proizvedena jaja imaju puno jače izraženu žutu boju žumanjka te nešto intenzivniji miris, ali i okus. Suvremeni čovjek toliko se naviknuo na konvencionalna jaja da mu sve ove karakteristike organskih jaja djeluju pomalo čudnovato, ali baš te intenzivnije karakteristike znak su bolje kvalitete.

Iako ima istraživanja u kojima se navodi kako nema velikih razlika između konvencionalnih i organskih namirnica, svi oni koji se brinu o svom zdravlju dat će prednost organski uzgojenim namirnicama, posebno kada je riječ o onima koje se redovito nalaze na jelovniku većine ljudi. Možda su količine zdravijih tvari malene, ali ako se u obzir uzme vremenski okvir korištenja određenih namirnica, te količine nisu više tako zanemarive.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...