Ne spremajte kišobrane i kupaće hlačice, “finiš” travnja u “miksu” kasne zime i ranog ljeta

Uskrs smo proslavili, blagdane smo blagovali, pogača i ostalih kulinarskih čudesa se uglavnom riješili, ukrasne piliće i zečiće pospremili, raznobojne pisanice poslikali i uredno na facebook postavili, koliko- toliko predahnuli ili se u kišnim danima dosađivali i… eto nam utren utorka. Postuskrsnog radnog utorka.

Naravno, kiša je po dobrom starom običaju ispadala što ima upravo u doba našeg odmora, pa nas je opet nekako prema tradiciji pri odlasku na posao ispratilo sunce u svoj svojoj ljepoti, a koje će se onda u skladu s opisanim standardima za vikenda ponovno – sakriti iza oblaka…

Minuli pretpraznični i praznični tjedan iznenadio je uzduž i poprijeko „zimom u proljeću“, toliko da iza sna nismo razaznavali budimo li se na rođendan ili uskrsnuća Krista. Iako nije bilo dugotrajno, glavni meteorološki događaj u dosadašnjem dijelu travnja svakako je zahlađenje koje je sredinom mjeseca donijela – ciklona Zdravka.

[pullquote align=”left”]Minuli pretpraznični i praznični tjedan iznenadio je uzduž i poprijeko „zimom u proljeću“, toliko da iza sna nismo razaznavali budimo li se na rođendan ili uskrsnuća Krista[/pullquote]Snijeg je najviše problema donio u Bosni i Hercegovini, dijelu Srbije i u Crnoj Gori.

U Hrvatskoj je snijeg zabijelio Papuk, Velebit, a na planinama uz obalu Dalmacije se, mjestimice kao podno Biokova spustio do 350 metara nadmorske visine. Snijeg je padao i u Lici, u njenim istočnim predjelima, otkrivao nam je Crometreo portal.

Kaputi i debele jakne, zamijenile su „po stoti put“ u aktualnoj „prevrtljivoj“ sezoni mjesta u ormaru s „kratkim“ majicama i „trikvart“ hlačama. Lumbrele proteklih mjeseci nismo ni spremali, tu smo pogodili, nismo u stvari niti imali kada to učiniti, tako da…

Polovica travnja središnji je dio klimatološkog proljeća, a hladan prodor kakav je zahvatio naš dio Europe daleko je primjereniji za ožujak nego travanj. Međutim, ovakav meteorološki scenarij nije nimalo neuobičajen za ovaj dio godine, dovoljno je reći da snijeg na sličnim područjima na kojima je napadao prethodnih dana, zna pasti u svibnju, pa čak i tijekom lipnja. Primjerice, treba se prisjetiti, obilan snijeg pao je u planinama Dalmatinske zagore i Bosne i Hercegovine u prvoj dekadi lipnja 2005., a tada su zabilježene u najniže lipanjske temperature u gotovo 100 godina, također podsjeća i upozorava Rade Popadić iz Crometeo foruma.

Pred nama je prvi travanjski tjedan! U cijelosti će, tvrde iskusni sinoptičari, biti nestabilan, „što znači da će se vrlo često izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, a nema dana u kojem neće biti povremene kiše ili pljuskova, barem lokalnog karaktera“. Ipak, čitavog tjedna, kažu nadalje, temperature zraka neće kao kroz protekli period odveć varirati i bit će, barem bi trebale, u granicama klimatološkog prosjeka ili nešto i iznad.

[pullquote align=”right”]Pred nama je prvi travanjski tjedan! U cijelosti će, tvrde iskusni sinoptičari, biti nestabilan, „što znači da će se vrlo često izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, a nema dana u kojem neće biti povremene kiše ili pljuskova[/pullquote]Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suho bit će, dakle, tijekom utorka. Tek ponegdje, uglavnom u prvom dijelu dana, može biti slabih pljuskova. Puhat će slabo jugo i jugozapadnjak, navečer će prestati i u noći na srijedu okretati na slabu buru, na otvorenom moru i sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 12 C, uz obalu i na otocima između 12 i 15 Celzija. Najviše dnevne temperature morale bi se kretati većinom u rasponu od 17 do 22 stupnjeva.

I srijeda će, najavljuju, biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom. Uz više suha vremena na sjevernom Jadranu, a slabe lokalne nestabilnosti izglednije su u Dalmaciji, iako se obilne oborine ne očekuju. Zapuhat će sjeverozapadnjak koji će u drugom dijelu dana na otvorenom moru ponegdje biti pojačan. Temperature od jutra u porastu, najviše dnevne bit će od 18 do vrlo toplih 25 C ponegdje u Dalmaciji.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će u četvrtak. U većini krajeva suho, a uglavnom su u zaobalju mogući pljuskovi i grmljavina. Zadržat će se toplo, rijetko gdje i vrlo toplo, puhat će slaba do umjerena bura i tramontana.

Dosta sunca bit će i tijekom petka. Lokalni razvoj oblaka u drugom dijelu dana može donijeti slabe pljuskove, navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jače naoblačenje, a ponegdje su mogući neverini. Noću slaba bura, danju će zapuhati jugo koje navečer na moru može biti umjereno. Jutro malo svježije, najviše dnevne temperature od 18 do 23 Celzijeva stupnja.

Prema današnjim prognostičkim materijalima u dane vikenda bit ćemo pod utjecajem nove ciklone sa zapada. Zbog toga će biti promjenjivo oblačno, uz kraća sunčana razdoblja. Kiša će biti znatno češća u odnosu na prethodne dane, a u subotu ujutro može biti obilnijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, a temperature zraka neće se bitno mijenjati, prognoziraju „ništa novo“ iz Crometea.

Novo jačanje juga, nikako da nas pusti, moguće je u naredni ponedjeljak i utorak.

Kiša se očekuje za- 1. svibnja. Normalno, na neradni dan…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...