Podmorski tuneli i dalje “in”, Domu zdravlja treba 8 vozila, seli se ZZJZ

Na 13. sjednici kolegija župana, u srijedu,  na dnevnom su redu bili nacrti prijedloga zaključaka o davanju suglasnosti na Izvješća o radu, financijskom poslovanju i višku prihoda zdravstvenih ustanova i ustanove socijalne skrbi za 2013. godinu kojima je osnivač Zadarska županija. U pitanju su Psihijatrijska bolnica Ugljan, Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na moru, Zavod za javno zdravstvo, Dom zdravlja Zadarske županije, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije i Dom za starije i nemoćne osobe Zadar.

Psihijatrijska bolnica Ugljan je ostvarila negativan poslovni rezultat, a Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru, Zavod za javno zdravstvo Zadar, Dom zdravlja Zadarske županije, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije pozitivan poslovni rezultat, dok je Dom za starije i nemoćne osobe Zadar poslovao stabilno unutar zadanog financijskog standarda.

Premda se smanjio broj zaposlenih kao i preko šest posto raznih rashoda, i iako je lani bilo oko dva milijuna kuna doniranih lijekova, Psihijatrijska bolnica Ugljan poslovala je s financijskim gubitkom u visini 4.326,943 kuna, izvijestio je ravnatelj Mladen Mavar.

[pullquote align=”left”]Premda se smanjio broj zaposlenih kao i preko šest posto raznih rashoda, i iako je lani bilo oko dva milijuna kuna doniranih lijekova, Psihijatrijska bolnica Ugljan poslovala je s financijskim gubitkom u visini 4.326,943 kuna[/pullquote]Ustanova je u nezavidnom financijskom položaju najviše zbog smanjenja mjesečnog limita u odnosu na 2012. I inače, čulo se, zdravstvene ustanove su u nezavidnom položaju budući da ovise o sredstvima iz državnog proračuna koja su dovoljna tek za pokrivanje plaća.

Kao osnivači nemamo nikakve financijske mogućnosti pokrivati manjke naših ustanova, kazao je župan Stipe Zrilić, predloživši da Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb ministarstvu i HZZO-u uputi pismo kako bi osigurali dostatno sredstva za radi tih bolnica jer su za njih i nadležni u svrhu normalnog funkcioniranja bolničkog sustava.

Ravnatelj Psihijatrijske bolnice dodao je kako je ta bolnica do 11. mjeseca prošle godine bila likvidna. Imali su određena sredstva koja su prije četiri godine uplaćena iz HZZO-a za neosigurane osobe i tim se novcem nadopunjavalo postojeći paušal.

Temelj svega je da se najprije isplate plaće, pa onda pokriju ostali troškovi i računi. Došli smo do toga da nas zovu kada ćemo platiti dobavljačima, nismo još došli do ovrha ali nismo, na žalost tome daleko ni sada. I sada se postavlja pitanje kako dalje, upozorio je Mavar.

Ortopedska bolnica u Biogradu likvidna je i nema neplaćenih obveza preko 30 dana. Plus oko 7 i pol milijuna kuna namjerava koristiti za redovito poslovanje odijela. Višak prihoda u iznosu 3.1 milijun kuna zadarski Zavod za javno zdravstvo planira utrošiti za preseljenje u novu zgradu poliklinike, a novac potreban za preseljenje trebao bi se namaknuti i iz prodaje zgrade ZZJZ na Kolovarama čija je vrijednost procijenjena na 26 milijuna kuna.

Mi smo spremni za objavu natječaja za prodaju,  kazao je ravnatelj dr. Zoran Škrgatić, a prema Prostornom planu Grada Zadra namjena zgrade u budućnosti je hotelska. Po istoj suglasnosti Zavod je objavio natječaj za prodaju parkirališta i zgrade u ulici Hrvatskog sabora. Međutim, nitko se nije javio na natječaj, otkrio je također ravnatelj ZZJZ-a.

Procijenjena vrijednost nekretnine  je na nešto ispod četiri milijuna kuna. Tim sredstvima namjerava se onda kupiti prostoriju Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje, budući da su za skoro rušenje predviđene postojeće prostorije na Ravnicama.

Prisutni su saznali i da u povodu obilježavanja 70 godina javnozdravstvenog djelovanja i 30 godina samostalnog djelovanja Zavod u utorak, 29. travnja, priređuje prigodni program. U 10.30 djeca iz vrtića Radost i Sunce demonstrirat će što je važno za zdravlje, a građanima će se potom predstaviti i stručne službe, koje će im izmjeriti šećer u krvi, ali i visinu, težinu i tlak.

[pullquote align=”right”]Domu zdravlja prioritet su nova sanitetska vozila kojih, kako je napomenula ravnateljica Renata Bek,  nedostaje najmanje osam. Plus oko 11.9 milijuna kuna kani se utrošiti i za adaptaciju ambulanti Ričine i Povljana[/pullquote]Domu zdravlja prioritet su nova sanitetska vozila kojih, kako je napomenula ravnateljica Renata Bek,  nedostaje najmanje osam. Plus oko 11.9 milijuna kuna kani se utrošiti i za adaptaciju ambulanti Ričine i Povljana. Radi se o kumuliranom višku prihoda.

Dok su Zavodu za hitnu medicinu zadarske županije, unatoč pozitivnom poslovanju, veliki problem „ne hitna“ stanja koja opterećuju resurs,  u Domu za stare i nemoćne osobe Zadar povećao se broj osoba koje čekaju na smještaj.

Trenutno na smještaj u domu čeka 1453 osoba, rekao je ravnatelj Grgo Šoša kojemu na Božić ističe mandat, poslije čega bi se umirovio za što, naveo je, zakonsku osnovu prema godinama već i ima. Usput, pohvalio s cijenama koje se za korisnike nisu mijenjale od 2008. do danas. Dom je sa svojim podružnicama u Preku i Salima, lani imao 11 milijuna kuna vlastitog prihoda. Toliko plaćaju korisnici, uz ostale dotacija ustanove je, pripomenulo se u svezi poslovanja, prema zakonu završila na „pozitivnoj nuli, bez plusa ili minusa“.

I Zavod za hitnu medicinu višak oko milijun i pol kuna uložiti u nabavu novih sanitetskih vozila, njih četiri, ali i uređenje prostora za preseljenje u Polikliniku uprave zavoda.

Na dnevnom redu bio je i Nacrt prijedloga zaključka o prihvaćanju Financijskog izvještaja o radu i izvještaja o izvršenju godišnjeg programa rada i razvoja za 2013. Županijske lučke uprave Zadar. Kako je izvijestio ravnatelj Marinko Slavić prošle su godine realizirani svi planirani projekti, u prvom redu to je 1. faza rekonstrukcije luke Jazine, rekonstrukcija luke Veli Iž i dogradnja putničke luke na Vrgadi.

Govoreći o Nacrtu prijedloga zaključka o prihvaćanju programskog i financijskog izvješća Narodnog muzeja Zadar, Kazališta lutaka Zadar  i Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, župan je naglasio da su ustanove u kulturi značajan čimbenik u kulturnom životu grada Zadra, dok je  pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić rekao kako su te ustanove  u minuloj godini imale oko milijun kuna prihoda.

Narodni muzej Zadar lani je bio centar kulturnih događanja, imao je  45 izložbi među kojima je najznačajnija bila ona Ivana Meštrovića, a ostvarena je i dobra suradnja sa ostalim partnerima, pojasnio je pročelnik Šimunić.

Osvrćući se na rad Kazališta lutaka Zadar pročelnik je istaknuo da je održano preko 200 predstava među kojima je najznačajnije rezultate postigla „Zvjezdica“ koja je osvojila čak sedam nagrada na raznim natjecanjima. Naglasio je i kako se zbog velikog interesa za glumačku radionicu „Donatolina“ formirala još jedna grupa koja radi s mališanima. .

[pullquote align=”left”]Konzultanti Europske komisije u razmatranju povezivanja Pelješca s kopnom, odbacili su model povezivanja podmorskim tunelom kao tehnički nesigurno i rekli kako oni neće dati suglasnost da se takvo prometno rješenje financira iz EU fondova[/pullquote]Pohvale je dobila i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije koja okuplja mlade talentirane učenike s ostvarenim zapaženim rezultatima na državnim natjecanjima.

Broj đaka koji se natječu u raznim kategorijama znanja kreće se između 2.000 do 3.000, a bilježi se trend rasta broja učenika i njihovih mentora, rekao je tajnik Željko Čizmić.

Novinare je zanimalo je li HDZ uistinu zasad odustao od projekta podmorskih tunela koji su u nekoliko navrata predstavljeni javnosti. Naime, među velikim investicijskim projektima koje je HDZ najavio na forumu ‘Investicijski potencijali Hrvatske’ nema i podmorskih tunela.

Ne znam hoće li se ili neće  to odraziti na Zadarsku županiju u kojoj se financira izrada idejnog rješenja i tuneli su uvršteni u prijedlog izmjena prostornog plana. Ne znam, a nisam niti kompetentan davati odgovore na pitanje o aktivnostima HDZ-a. Cilj je doći u fazu kada ćemo po tehničkim kriterijima struke, a ne politike, moći reći je li to dobro, isplativo, održivo, društveno prihvatljivo ili nije, a za taj je odgovor još rano, naznačio je župan.

Ustvrdio je kako HDZ nije kako neki tvrde, odustao od projekta podmorskih spojnika (tunela). Na jesenskoj konferenciji bit će, navodno, pripremljeni projekti vezani uz to, pa tako i podmorski spojnici u splitskom i zadarskom akvatoriju, dok se u poodmakloj fazi nalazi priprema nacrta tunela Zadar-Ugljan- Zadar.

U Zadarskoj županiji ozbiljno računaju na pokretanje tog projekta, poručio je Marko Kolaković jedan iz tima HDZ-ovih stratega investicijskog plana. U proračunu je za troškove potrebne dokumentacije osigurano pola milijuna kuna.

Konzultanti Europske komisije u razmatranju povezivanja Pelješca s kopnom, odbacili su model povezivanja podmorskim tunelom kao tehnički nesigurno i rekli kako oni neće dati suglasnost da se takvo prometno rješenje financira iz EU fondova.

Nova je to ideja, mi je trebamo pripremiti, a onda možemo donijeti odluku, ustvrdio je zadarski župan. Tunel je predviđen najnovijim izmjenama Županijskog prostornog plana.

Pročelnik Olivio Meštrović objasnio je kako se zatražila kod Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture suradnja na tom u svakom slučaju kapitalnom infrastrukturnom i prometnom projektu da bi se vidio državni interes u podmorskim tunelima. Izrađena je prethodna Ocjena utjecaja izgradnje podmorskog mosta da bi se moglo nastaviti s aktivnostima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...