Polovica učenika osmoljetki i mlađih srednjoškolaca kocka se i kladi

Točno sedamdeset posto učenika osmih razreda osnovnih, kao i prvih i drugih razreda zadarskih srednjih škola barem  je jednom ili više puta u životu konzumiralo alkohol. Njih trideset posto ih je to učinilo u posljednjih mjesec dana.

Istina, sredina smo u kojoj će navedene brojke najvjerojatnije izmamiti osmijeh, ili čak i podsmijeh, pa i kod roditelja. No, zabrinutost možda izazovu slijedeći statistički podaci koji kažu kako je 10 posto đaka istih razreda uzelo marihuanu ili hašiš barem jednom u životu, a njih šest posto, što je prosjek i za RH, to je uradilo u posljednjih mjesec dana.

Na sreću ipak, s ecstasy-em je do danas eksperimentiralo manje od 1 posto ispitanih učenika ili ispod prosjeka koji na razini zemlje iznosi tri posto đaka s iskustvom uzimanja ecstasyja.

[pullquote align=”left”]Deset posto zadarskih đaka osmih razreda osnovnih i 1.i 2. razreda srednjih škola, uzelo je marihuanu ili hašiš barem jednom u životu, a šest posto to je uradilo u zadnjih mjesec dana[/pullquote]Ispisane brojke prezentirane su u četvrtak u Obrtničkoj školi „Gojka Matuline“ u Zadru, gdje se, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Agencije za odgoj i obrazovanje i Službe prevencije Ravnateljstva policije, u sklopu provedbe komponente III. preventivnog projekta „Zdrav za pet“, održavala pripremna radionica namijenjena stručnim suradnicima u nastavi s ciljem priprema stručnih suradnika za neposredan rad sa učenicima VIII. Razreda osmoljetki, kao i I. i II. razreda srednjih škola. I to upravo u području prevencije ovisnosti o alkoholu, igrama na sreću (ili kladionicama) i drogama.

U pripremi stručnih suradnika i upoznavanju s ciljevima i svrhom projekta sudjeluju stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  Ministarstva zdravlja te Službe prevencije Ravnateljstva policije RH. Naime, 10. veljače 2014., ministri zdravlja, zaštite okoliša i prirode, unutarnjih poslova i znanosti, obrazovanja i sporta potpisali su zajednički Sporazum o suradnji u provedbi preventivnog projekta „Zdrav za 5“ za školsku godinu 2013./2014.

U odnosu na onaj identična naziva iz 2012./2013., novina je da se priključilo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Nadležna Agencija za odgoj i obrazovanje uvrstila je pak nacionalni preventivni projekt „Zdrav za 5“ pod modulom Prevencija ovisnosti u curriculum Zdravstvenog odgoja odnosno Nastavni plan i program zdravstvenog odgoja.

U provedbu zdravstvenog dijela, točnije u neposredan rad sa učenicima, pored djelatnika županijskih zavoda za javno zdravstvo, uključili su se stručni suradnici u nastavi čime je Projekt dobio na dodanoj vrijednosti.

Preventivni projekt „Zdrav za 5“ provodi se drugu školsku godinu za redom, počevši s listopadom 2012. U prvoj godini provedbe, edukativnim aktivnostima bilo je obuhvaćeno gotovo 14 tisuća učenika VIII. razreda osnovnih, kao i I. i II. razreda hrvatskih srednjih škola. Usmjeren je na prevenciju ovisnosti i zlouporabe alkohola, droga, igara na sreću, jačanje svijesti o potrebi zaštite okoliša i općenito jačanje međusektorske suradnje, izvijestili su iz PU zadarske, budući da u provedbi projekta, u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske, osim djelatnika županijskih zavoda za javno zdravstvo i stručnih suradnika u nastavi, sudjeluju policijski službenici za prevenciju policijskih uprava.

[pullquote align=”right”]Blizu polovica anketiranih polaznika 2.-ih razreda se kockalo ili kladilo barem jednom u životu,  konkretno 46 posto – a prednjače, naravno, dječaci, njih 76 posto među učenicima[/pullquote]Policijski službenici za prevenciju, zajedno s djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo zadarske županije tijekom tekuće pedagoške godine održali su predavanja u 36 osnovnih i 20 srednjih škola, na temu prevencije zlouporabe alkohola, opojnih droga i igara na sreću, kojima je obuhvaćeno preko 3120 učenika, a nastavit će se i kroz mjesec svibanj.

Tijekom prošle školske godine 2012/2013 zadarski učenici završnih razreda osmoljetki i mlađi srednjoškolci anketirani su o njihovim stavovima i ponašanjima u svezi konzumacije alkohola i droga, kao i igara na sreću koje također uzimaju zamah.

Rezultati tih anketa u kojima je sudjelovalo 515 đaka osmih razreda osnovne i prvih i drugih razreda srednje škole, pokazuju izrazitu potrebu za podizanjem razine  informiranosti i znanja o štetnosti i kažnjivosti ovakvih oblika društveno neprihvatljivog ponašanja, kao i za jačanjem asertivnih stavova kroz predstavljanje mogućnosti odabira i odupiranja vršnjačkim pritiscima,  naveli su iz PUZ-a. Predočili su i dio alarmantnih pokazatelja.

Pored prije iznesenih, upozoravajući su i oni koji kažu kako je svaki peti ili preciznije 21 posto  anketiranih učenika 1. razreda SŠ jednom ili više puta u životu udisalo ljepila ili neka druga otapala, što je, na sreću, ako se tako to uopće može kazati, ispod prosjeka u RH koji iznosi 27 posto đaka na inhalatima. Pri tome, osam posto ih je lijepila udisalo u posljednjih mjesec dana (prosjek u RH- 10 posto učenika).

Blizu polovica anketiranih polaznika 2.-ih razreda se kockalo ili kladilo barem jednom u životu,  konkretno 46 posto – a prednjače, naravno, dječaci, njih 76 posto među učenicima. U posljednjih 30 dana kockalo se ili kladilo gotovo 28 posto ispitanih učenika (prosjek RH-25 posto đaka). I jedna i druga znamenka svrstavaju Donatov grad u „gornji dom“ učeničkih ljubitelja kocki i kladionica kada je u pitanju Republika Hrvatska.

Inače, znakovi koji mogu ukazivati na ovisnosti su, ako niste znali:

  • Promjene u ponašanju – napuštanje starih prijatelja, izbjegavanje pričanja o novim prijateljima, posjedovanje veće količine novca, učestala i bezrazložna ljutnja, nasilničko ponašanje, razdražljivost i tajnovitost, ljutnja i izbjegavanje razgovora o drogama, smanjena motivacija, nedostatak energije i samodiscipline, smanjen interes za prijašnje aktivnosti i hobije, izražena sklonost laganju, varanju, krađi, problemi s policijom
  •  Opadanje školskog uspjeha – naglo popuštanje u svim predmetima, česti neopravdani izostanci, nemotiviranost za ispunjavanje školskih obveza
  •  Fizički znakovi – teškoće u pamćenju i koncentraciji, slaba koordinacija pokreta, nepovezan i nejasan govor, nezdrav izgled, gubitak tjelesne težine, zapuštanje osobne higijene, crvenilo očiju, izrazito proširene ili izrazito sužene zjenice, poremećaji ritma hranjenja i spavanja,
  •  Posjedovanje pribora kao što su- rizle, lule, ampule i male bočice, kapi za oči, šprice i igle, nagorjele žlice i čepovi boca, smotuljci vate i sl., posjedovanje droga: suho lišće, sjemenke, nepoznate biljke u loncima ili na balkonu, različite vrste tableta, bijeli do smeđi prah, perforirani komadići papira s crtežima, boce alkoholnih pića i sl…

 

Evo, na kraju, i nekoliko korisnih informacija namijenjenih djeci, mladima i roditeljima:

  • Jedina prava prevencija ovisnosti je ne uzimanje sredstava ovisnosti
  •  Točnim informacijama i znanjem može se boriti protiv zabluda o ovisnostima
  •  Liječenje ovisnika je najbolja sekundarna prevencija ovisnosti
  •  Alkohol oštećuje zdravlje čovjeka, a posebno mladih
  •  Alkohol narušava obiteljske i radne odnose, donosi materijalnu propast cijeloj obitelji
  •  Alkohol skraćuje životni vijek čovjeka
  •  Alkoholizam je ovisnost, a ovisnost je bolest
  •  Alkoholizam se može i mora liječiti…
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...