Ribari, uzmite 75.000 eura i kupite brod

Na zadnjoj sjednici u ovom sazivu Europski parlament odobrio je Europski fond za pomorstvo i ribarstvo (EMFF) težak 6,5 milijardi eura. Nakon potvrde parlamenta, odluka ide na Vijeće ministara na konačno donošenje, a očekuje se da će Fond početi s radom u lipnju ove godine. Novac će se trošiti kroz idućih šest godina, a financirati će se projekti koji su nužni da bi se provela nova europska zajednička ribarstvena politike te pružila podrška ribarima, kao i uzgajivačima riba i priobalnim zajednicama u prilagodbi na izmijenjena pravila.

– Priliku za naše ribare vidim u tome što će EMFF osigurati 40.000 eura za ribare iznad 50 godina, da ponude dvogodišnji plaćen posao mlađim osobama ispod 35 godina, kako bi i oni naučili o održivom ribolovu – objašnjava SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula.

Posebnosti malog ribolova

Našim ribarima će se također omogućiti i subvencije da obnove ili zamijene svoja plovila s onima koja manje zagađuju.

– Iznos od 75.000 eura bit će rezerviran za ribare ispod 40 godina, koji imaju najmanje pet godina profesionalnog iskustva kako bi im se omogućila kupnja plovila za mali obalni ribolov starih između pet i trideset godina. Budući sam i sam odrastao uz more i svjestan sam važnosti i težine života na otocima, zadovoljan sam jer je ovo dobra vijest za sve one kojima je ribarstvo prije svega stil života, pa tek onda djelatnost – veli Tonino Picula.

Ovaj SDP-ov zastupnik početkom travnja organizirao je panel raspravu u Bruxellesu na kojoj je talijanski zastupnik Guido Milan, potpredsjednik Odbora za ribarstvo najavio kako će doći do revizije europskog zakonodavstva koje bi trebalo razraditi i posebnosti malog ribolova kao tradicionalne kulturne baštine. Milan je obrazložio to između ostalog i činjenicom da je Jadran različit, s jedne strane plitak, a s druge dubok, pa su i načini ribolova drugačiji tako da postoji potreba za prilagođenom regulacijom. Donošenjem odluke o Fondu zadovoljni su i u HDZ-u.

– Usvajanje Uredbe o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo zadnji je korak u reformi zajedničke ribarstvene politike, i ujedno ključan mehanizam financiranja. Ribarima u Europskoj uniji bit će potrebna značajna podrška u prilagodbi novim zahtjevima i mjerama.

Ukupna financijska omotnica EMFF-a iznosi 6,4 milijarde eura od čega je za države članice predviđeno 5,7 milijardi eura. Alokacija koja se stavlja Hrvatskoj na raspolaganje iznosi 29 milijuna eura godišnje – napominje HDZ-ov zastupnik Andrej Plenković, kojemu je posebno drago, a što je istaknuo i u raspravi u Europskom parlementu da je povećan postotak financiranja za male sektore te što su prepoznate specifičnosti ribarstva na otocima.

Kako bi se europska sredstva mogla koristiti potrebno je izraditi i operativni program za ribarstvo, a čija je izrada i provedba u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede.

Pošto je riječ o potpuno novoj mjeri koja još mora proći Vijeće ministara, nismo uspjeli jučer doznati detalje oko toga na koji bi se način isplaćivala subvencija i bi li ona bila u potpunosti nepovratna. No, s obzirom na dosadašnja iskustva, očekuje se da bi pri kupnji plovila koje nije duže od 24 metra, Europska unija dala 50 posto nepovratnih sredstava dok bi drugih 50 posto trebao osigurati sam ribar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...