Smanjenjem cijena najma značajno se pomaže opstanku zadarskih zanatlija

Udruženje obrtnika Zadar, u ime svojih članova, pozdravlja odluku gradonačelnika i smatra kako će provedba navedene odluke zasigurno imati pozitivan učinak na opstanak poslovanja malih obrtnika.

Navodi se to u priopćenju Udruženju obrtnika Zadar, koje je potpisao predsjednik Mladen Malta. Naime, sukladno izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Grad Zadar je 1. siječnja 2014. postao obveznik obračunavanja navedenog poreza u dijelu koji se odnosi na zakup poslovnih prostora. Grad je na temelju toga, prvotnim zaključkom propisao da se PDV obračunava na ugovorene zakupnina prostora.

[pullquote align=”left”]Izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Grad Zadar je 1. siječnja postao obveznik obračunavanja navedenog poreza u dijelu koji se odnosi na zakup poslovnih prostora[/pullquote]Time su obrtnici kao i svi drugi unajmitelji prostora dužni bili platiti dodatnih 25 posto na iznos najma. Oni koji su u sustavu PDV-a to kroz sustav vraćaju odnosno anuliraju, no oni koji nisu, ostajali su time bez čistih 25 posto dodatnog troška.

Nakon što je Udruženje obrtnika uputilo nekoliko inicijativa Gradu, i informiralo širu javnost o posljedicama obračunavanja poreza na zakupnine malim obrtnicima koji nisu u sustavu PDV-a, Božidar Kalmeta je preispitao spomenutu odluku nakon čega se ipak pronašlo zadovoljavajuće rješenje za smanjenje zakupnina toj skupini obrtnika.

Tako je na posljednjem kolegiju gradonačelnika donijet zaključak na osnovu kojega će se zakupcima koji nisu u sustavu PDV-a, on uračunavati u ugovorenu cijenu zakupnine, a prema zaključenim ugovorima. Konkretno, dakle, visina zakupnine će malim obrtnicima ostati-ista.

Riječ je redom o zanatlijama, obiteljskim obrtnicima, kojih je na Poluotoku 26 u gradskim prostorima. Narodni trg im je pak odlučio pomoći rasterećenjem nameta za oko 100.000 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...