Tri tisuće humanih “maratonaca” u Zadru, 4. svibnja, na startu “Wings for Life World Run”

Masovni međunarodni, u pravom smislu riječi, sportski spektakl pod nazivom “Wings for Life World Run” priredit će se u nedjelju, 4.svibnja, u Zadru i na još 34 lokacije širom svijeta. Ne samo to, nego, a to sigurno već znate, nesvakidašnja i po mnogo čemu jedinstvena planetarna utrka dosad neviđenih razmjera započinje posvuda u isto vrijeme u cijelom svijetu, neovisno o vremenskim prilikama ili zonama. Marljivi organizatori iz Hrvatskog atletskog saveza najavljuju kako će događaj prenositi preko 100 televizijskih kuća u 70-ak država.

Podsjetimo, start je točno u podne na “Pozdravu suncu”, a kuriozitet je da „trkači ne trče prema cilju nego cilj prema njima“. Inače, konačan cilj  je prikupiti sredstva za Zakladu Wings for Life koja se bavi pronalaskom lijeka za ozljede leđne moždine, pa će se upravo tu proslijediti sav novac prikupljen upisninom, koja iznosi 99 kuna.

Na tiskovnoj konferenciji, održanoj u četvrtak u Maloj vijećnici, organizatori su još jednom pozvali građane da se pridruže globalnom sportskom projektu  i trče za one koji to ne mogu, a kojih je s povredom leđne moždine blizu tri milijuna osoba.

[pullquote align=”left”]Marljivi organizatori iz Hrvatskog atletskog saveza najavljuju kako će spektakularni internacionalni događaj prenositi preko 100 televizijskih kuća u 70-ak država[/pullquote]Domaćin Božidar Kalmeta istaknuo je da Grad „bezrezervno“ podupire akciju i da mu je iznimno drago što u njoj sudjeluje i Zadar.

Uključili smio se u utrku. Grad će učiniti sve što treba i bit ćemo u potpunosti spremni za projekt koji nam je na ponos i na diku, rekao je Kalmeta, dodajući da će i on sudjelovati u utrci, pozivajući sugrađane na isti postupak.

Podupiremo akciju, ona je humanitarnog karaktera i uključit ćemo se u utrku u kojoj su svi pobjednici. Sve što Grad može napraviti, napravit će, kazao je „poteštat“.

Formatom se prilično razlikuje u odnosu na ostala slična maratonska zbivanja. budući da završna linija ne čeka ispred trkača, već se „kreće za njima“, a onog trenutka kad pojedinog trkača presretne presretačko vozilo, utrka je privedena kraju za njega.

Ukupna startna lista iznjedrit će pak po jednog natjecatelja i natjecateljicu koji posljednji ostanu u globalnoj utrci, neovisno gdje se nalaze na zemaljskoj kugli, a osim njih i jedan sretni trkač osvojit će nagradno putovanje oko svijeta.

Ponosan i iznimno zadovoljan mogu reći da je naša utrka treća po prijavama. Dakle, jedna mala Hrvatska pokazala je da ima puno veće srce od bitno većih i brojnijih država, a nadam se da će se broj sudionika i popraviti do zaključenja prijava, 27. travnja. U utrci mogu sudjelovati i rekreativci i profesionalci i sporta, i zdravi i invalidi, rekao je Siniša Ergotić, predsjednik HAS-a,  koji je pored Zadrana, pozvao i građane ostalih hrvatskih gradova da dođu i sudjeluju u utrci i daju svoj doprinos karitativnom programu spektakularnih razmjera.

[pullquote align=”right”]Ukupna startna lista iznjedrit će pak po jednog natjecatelja i natjecateljicu koji posljednji ostanu u globalnoj utrci, neovisno gdje se nalaze na zemaljskoj kugli, a osim njih i jedan sretni trkač osvojit će nagradno putovanje oko svijeta[/pullquote]Iako su u utrci svi sudionici zapravo pobjednici, ponovio je kako su predviđene i nagrade za najbolje među natjecateljima. Pobjednik za sljedeću godinu može izabrati bilo koju utrku u svijetu, dok će pobjednici na planetarnoj razini biti nagrađeni putem oko svijeta.

Direktor Turističke zajednice Grada Zadra Zvonko Šupe, najavio je za to razdoblje i raznolika zabavna i kulturna događanja, posebno istaknuvši koncert grupe Silente i – Nene Belana.

Trenutno je na listi prijava upisano 2.200 imena, ali kako rok ističe za dva dana očekuje se oko 3.000 sudionika. Kada sam osobno ja u pitanju nemam taktiku i kanim trčati rekreativno, a to savjetujem i ostalima, da drže svoj tempo, uživaju i trče iz gušta. Najvažnije u cijeloj priči je sudjelovati kako bismo pomogli Zakladi i bolesnima, istaknula je Lisa Christina Stublić, ambasadorica utrke i najbolja hrvatska maratonka.

Trasa internacionalne utrke od Zadra do Primoštena uključujući i Jadransku magistralu (D-8) od 11:30 do 14:30 će biti zatvorena za sav promet vozila i pješaka.

Na sam dan utrke vrijedit će posebna regulacija prometa i to na sljedeći način:

1. od 11.00 do 13.00 sati – u potpunosti će biti zatvorena za promet dionica Istarska obala – Liburnska obala – Obala kralja Tomisalva – Zrinsko – Frankopanska ulica – Put Murvice – Ulica Franje Tuđmana – Ulica Ante Starčevića – Jadranska cesta.

U isto vrijeme preporučuje se u što manjoj mjeri koristiti ulice, koje su ujedno i obilazni pravci za kretanje vozila (Nikole Šubića Zrinskog, Biogradska, Franka Lisice, Put Murvice i 31. listopada 1944.). U isto vrijeme ulaz, odnosno izlaz vozilima sa zadarskog poluotoka neće biti moguć preko križanja u Jazinama.

2. od 11.30 do 14.30 sati – Jadranska magistrala, odnosno dionica državne ceste D8 – Bibinje – Sukošan – Sveti Petar – Turanj – Sveti Filip i Jakov – Biograd na Moru – Pakoštane – Drage, do granice sa Šibensko – kninskom županijom bit će u potpunosti zatvorena za promet, i to po dionicama sukladno kretanju trkača. Utrka se nastavlja po istim pravilima prema Šibeniku, odnosno Primoštenu, također državnom cestom D-8.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...