U blizini kobne lavine na Himalaji nalazilo se četvero alpinista iz Zadra

Lavina na Mount Everestu danas je usmrtila najmanje 12 nepalskih šerpi, koji su pripremali pristup vrhu svijeta, prenose agencije.

U blizini mjesta gdje se smrtonosna gromada ledenjaka odlomila, nalazilo se i četvero hrvatskih alpinista: Anuša Rajić, Jana Mijailović, Dino Battistutta i Miljan Špoljarić. Članovi Alpinističkog kluba Zadar pokušavaju osvojiti četvrti po veličini vrh Himalaje, Lhotse (8414 m).

Najteža nesreća na Everestu u povijesti

– Ujutro smo s njima pukušali doći u kontakt, međutim samo su poslali poruku kako je sve u redu, da su se u doba kad se dogodila lavina nalazili u baznom logoru druge ekspedicije, na sigurnom – rekao je Darko Berljak, glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza za Novu TV. Do lavine je došlo na 5800 metara, u zoni “polje kokica”. Vodiči su otišli na lokaciju kako bi ispod Kampa 2 (6400 m) zategli užad za stotine onih koji pokušavaju stići do vrha svijeta (8848 m).

Spasioci su izvukli 12 tijela ispod gomile leda, a traga se za još četiri vodiča. To je najteža nesreća na Everestu. Dosad najgora bila je 1996., kada je u oluji stradalo osam alpinista.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...