Župan:Stipe Zrilić: “Mala smo Hrvatska, ali uspješna i snažna europska regija”

Ulaskom Hrvatske u EU, naša regija našla se pred novim izazovom, koji zasigurno nosi i mnogo nepoznanica, baš kao i mnogo prilika. Možemo se dokazati, naravno da vjerujemo u naše ljude i naš potencijal koji nipošto nije mali i ne treba niti sumnjati u njega. Možda smo veličinom mala regija, ali smo uspješna i snažna europska regija, kazao je župan Stipr Zrilić, osvrčući se na aktualno stanje, prošlost i perspektive kraja, na svečanoj sjednici u povodi Dana Zadarske županije, koja je u srijedu proslavila 21. rođendan.

Nakon što je u Arsenalu pozdravio okupljene uglednike iz javnog i političkog života, među njima umirovljenog generala Mladena Markača i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Stipe Zrilić se najprije pohvalio uspješnim rezultatima:

[pullquote align=”left”]Nakon što je u Arsenalu pozdravio okupljene uglednike iz javnog i političkog života, među njima umirovljenog generala Mladena Markača i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Stipe Zrilić se najprije pohvalio uspješnim rezultatima[/pullquote]- Prva smo županija u marikulturi i turizmu, pa nam je lani stiglo 1.4 milijuna turista ili čak sedam posto više nego u 2012. Ne treba zaboraviti ni poljoprivredu i energetski sektor, koji se također razvijaju i uzimaju zamah. Pripremljena je i županijska razvojna strategija, proračun nam je stabilan, a potporu resornih ministarstava dobila su četiri kapitalna projekta. U legalizaciji objekata smo riješili preko 18 tisuća predmeta. U indeksu razvijenosti sa 75 posto skočili smo na 160 posto prosjeka RH. Prioritet nam je osnažiti vlastite kapacitete kako bismo bili maksimalno spremni za izazove i šanse koji su već sada tu pred nama, kazao je župan.

Domaćinima je slavljenički dan, uz ine, čestitao Michael Hašek, predsjednik Južnomoravske regije, naglašavajući čvrsto prijateljstvo dviju sredina, ”utemeljeno na povezivanju lokalnih samouprava i uprava, kulturnih ustanova i sportskih klubova, tvrtki i škola”.

Lider ste u Hrvatskoj i izuzetan potencijal s kojim raspolažete neupitno je prepoznat i izvan naših granica. Ulagali ste u infrastrukturu i ljude, to vam se vraća, poručio je Tomislav Tolušić, Virovitičko-podravski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Nadbiskup Želimir Puljić, također je poželio sve najbolje svečaru i njenim žiteljima, napominjući da u vremenu tjeskobe i nemira u dušama, nesigurnosti i propitkivanja, misli i tijelo usmjerimo u nadu, promicanje mira i prosperiteta.

Prisutnima se obratio i predsjednik Skupštine, Željko Lončar, a podijeljena su i priznanja zaslužnim građanima, tvrtkama i klubovima.

[pullquote align=”right”]Nadbiskup Želimir Puljić, također je poželio sve najbolje svečaru i njenim žiteljima, napominjući da u vremenu tjeskobe i nemira u dušama, nesigurnosti i propitkivanja, misli i tijelo usmjerimo u nadu, promicanje mira i prosperiteta[/pullquote]Nagrada za životno djelo otišla je u ruke Andreju Jakušu, osnivaču, dugogodišnjem voditelju i dirigentu Tamburaškog orkestra Nin, a Godišnje nagrade Zadarske županije primili su kao laureati: Nogometni klub „Polača”, boksač Josip Bepo Filipi, tvrtka Hstec d.d., Glazbena škola „Blagoje Bersa”, mladi matematičar Daniel Paleka, Kinološko društvo „Dalmatinski pas”, Udruga turističkih vodiča „Donat”, prof.dr.sc. Damir Magaš, Muška klapa „Kožino” i Aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi „Ljubač”.

Priređena je i modna revija „Barok i čipka u modnom eksperimentu„ Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, nastupili su članovi izvorne folklorne skupine Silba (Silbenski tanac, Boem, Postolina), klape Kožino i i plesne skupine Glazbene škole Blagoje Bersa.

Uz nabrojane uzvanike nazočili su i predstavnici partnerskih regija: Podkarpatskog vojvodstva (Poljska), Trnavskog samopupravnog kraja (Slovačka) i Regije Marche (Italija).

Ususret svečanom okupljanju i podijeli uručenju plaketa, položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred središnjeg križa i spomenika palim braniteljima na Gradskom groblju Zadar.

[nggallery id=601]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...