U KLOOZ-u učili pisati eseje, skautske vještine te uključenje na EU tržište rada

Klub mladih KLOOZ u svojim prostorijama u sklopu Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ, na Trgu Petra Zoranića, privodi kraju proljetni dio niza aktivnosti prilagođenih mladima i onima koji se osjećaju takvima.

Tako su minulog tjedna priređene čak dvije radionice s popriličnim brojem zainteresiranih, različitih generacija, ipak ponajviše onih u rasponu između 15 i 30 godina života. Radionica „Kreativno izražavanje i pisanje eseja – KIPE“ bila je namijenjena svima koji su željeli razviti vještinu pisanja, naučiti razlikovati vrste tekstova, također i kroz primjere i vježbu naučiti kako stvoriti koncept i razraditi „priču“; razviti sposobnost razlikovanja bitnog od suvišnog; shvatiti značenje motiva u kreativnom pisanju, naučiti kako grafički oblikovati tekst – koji su osnovni dijelovi teksta, usvojiti gramatičke zakonitosti,  razviti vještinu kreativnog pisanja u skladu s individualnim sposobnostima i interesima.

Uz ostalo, srednjoškolci su naučili kako uspješno napisati esej na državnoj maturi, na primjerima, vježbama, uputama, a ljubitelje poezije kako misao pretvoriti u poeziju, konkretno što sve može biti motiv u poeziji, vrste pjesama, razmjena vlastitih radova između polaznika, na način individualnih usmjeravanja.

Radionice skautskih vještina u KLOOZ-u su se sastojale pak od klasičnih radionica i dvodnevnog izleta na kojem se prakticiralo stečeno znanje u učionicama. Skautski pokret je najveći pokret na svijetu, broji preko 28 milijuna članova u ukupno 216 država i teritorija.

Pokret je to u kojem se može naučit puno stvari bitnih u životu, kao što je preživljavanje u prirodi, pa sve do prezentacijskih vještina. Skautski pokret nastao je 1907. u Engleskoj, osnivač je Sir Robert Baden Powell. O skautskom pokretu dovoljno govori činjenica da su gotovo svi američki predsjednici bili članovi američkih „boy scouta“. U moderno doba koje zaokuplja tehnologija, skautizam se okreće životu i provodu u prirodi, ali i upoznavanju novih načina komunikacije i prezentiranja određenih vještina, upoznao je polaznike na radionici Željko Rogić, predsjednik Saveza izviđača Hrvatske, dodajući kako je skautski moto B.P. što znači „be prepare“ ili „budi pripravan“, a također su to i inicijali osnivača pokreta.

U Zadru danas na žalost ne postoji niti jedna prava skautska organizacija, bilo klub ili udruga. Klub mladih KLOOZ je uvidio potrebu za organizacijom ovakvih radionica u Zadru i pokrenuo tu predivnu priču uz sponzorstvo SIH-a.

Radionicu je kao domaćin vodio Ivo Štrkljević, student i volonter, a volonteri su bili i većina na okruglom stolu „Moj glas za EU“ na kojemu se vodila rasprava o europskim mogućnostima za mlade, uključujući volontiranje, studiranje, stručno usavršavanje i zapošljavanje, napose o sve većem porastu ‘“odljeva mozgova”.

Razgovaralo se zašto je bilo važno izaći na EU parlamentarne izbore i kako se kvalitetno informirati za uključivanje u europsko tržište rada. Raspravi su nazočili Loreta Stipčević, EURES savjetnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Nenad Vertovšek, dipl.politolog i Dina Glavan, stručna savjetnica CISOK-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...