“Zadarska županija je primjer nekompetentnoj Vladi da se može kada se hoće i kada se zna”

Jedna jedina, Zadarska županija, ima čak 11 milijardi kuna projekata u pripremi, vidite da se može kada se zna i hoće, dragi SDP-ovci i Branko Grčiću, ministre regionalnog razvoja i EU fondova. Hrvatska je još uvijek visoko centralizirana država u kojoj je 130 milijardi kuna na razini središnje države, a svega 13 milijardi imaju sve općine gradovi i županije zajedno s tim da sedam milijardi otpada na Grad Zagreb, dok se šest raspodjeljuje svima ostalima,    kazala je to Ivana Maletić, kandidatkinja liste HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, ZDS i HD-a prilikom gostovanja u Zadru u sklopu koalicijske kampanje za nastupna EU parlamentarnim izborima.

Takva neravnomjerna raspodjela sredstava, dodala je, „signal je pametnoj Vladi da mora koristiti europske instrumente za financiranje, pripremu i provedbu projekata na razini lokalnih uprava i samouprava, poput povoljnih zajmova EIB-a“.

Budući da Hrvatska nema pametnu Vladu, izostale su značajne investicije u pripremi projekata, a ono malo što se provodi ne dobiva potporu u sufinanciranju, istaknula je predstavnica HDZ-a u gradu u kojemu je, kako je naglasila u društvu kolega iz tzv. zelene koalicijske skupine, „Hrvatska demokratska zajednica nepobjediva na izborima“.

Nositelj zajedničke liste stranaka i europarlamentarni zastupnik, Andrej Plenković, poručio je pak kako smo se kao zemlja „punih dvadeset i nešto godina trudili ući, a sada šaljemo politički signal da Vlada koja nas vodi nije razumjela smisao EU!“.

Od posljedica slučaja lex Perković, loše apsorpcije europskih fondova do procedure prekomjernog proračunskog manjka, sve su to signali kojima aktualna Vlada pokazuje da se nije snašla u europskim poslovima. U našem programu sadržane su ključne vrijednosti narodnjaštva, demokršćanstva, slobode poduzetništva i vrijednosti europske solidarnosti. Naš je koncept kampanje – iz krize, preko reformi do rasta i zapošljavanja! Kako na razini Hrvatske, tako i na razini cijele EU. Ne rasipajte glasove jer pobjeda 25. svibnja mora imati uvjerljivi prekretnički karakter,  pozvao je na tribini u Arsenalu prvi na listi i član HDZ-a.

Da su „u ovom trenutku“ euroizbori „ključni“, ponovila je i Željana Zovko kandidatkinja HDZ BiH na izborima za Europski parlament, na listi HDZ RH.

Europski parlament, Europska komisija, njezin budući predsjednik i sva buduća vanjska politika EU odredit će sudbinu Hrvata u BiH. Ne odustajemo od Europe i samo europska BiH može biti kvalitetna država, ali Hrvati moraju biti ravnopravni, zaključila je Međunarodna tajnica HDZ-a BiH i savjetnica u Uredu predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Koalicijski kandidati, među kojima i Trogiranin Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ), također su govorili o tome „kako iskoristiti članstvo u EU i spasiti nas gospodarskog sunovarata u koji nas je dovela nekompetentna Vlada“.

Domaćinski su im bili župan Stipe Zrilić, prvi čovjek HDZ Zadar i zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić, kao i čelnik županijskog HDZ-a i gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...