Edukacija dužnosnika u pitanjima sukoba interesa i podnesak imovinskih izvješća

U Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa RH provelo je  edukaciju županijskih dužnosnika u pitanjima podnošenja izvješća o imovinskom stanju i sukoba interesa.

Sustavno provođenje edukacije državnih, lokalnih i regionalnih  dužnosnika u pitanjima sukoba interesa, utvrđeno je kao i jedna u nizu mjera Akcijskog plana uz nacionalnu Strategiju suzbijanja korupcije, a programom edukacije u Zadarskoj županiji bili su obuhvaćeni župan, gradonačelnici, načelnici i njihovi zamjenici kao i  predstojnik Uprave državne uprave u Zadarskoj županiji.

Edukaciju su proveli članovi Povjerenstva predvođeni predsjednicom tog povjerenstva Dalijom Orešković, a kroz edukaciju  se dužnosnicima nastojala pojasniti svrha podnošenja izvješća o imovinskom stanju, kao i svrha i postupak provjere podataka iz podnesenih izvješća, odnosno odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa koje propisuju ograničenja i zabrane za koje je iskustvo pokazalo da uzrokuju najviše nejasnoća, a time i najviše povreda Zakona u praksi.

Na samom početku edukacije nazočne je pozdravio župan Stipe Zrilić:

Korupcija je zlo suvremenog svijeta i prisutna je u svim demokracijama. Ona narušava temeljne društvene vrijednosti, a među njezinim najznačajnijim posljedicama je gubitak javnog povjerenje u tijela javne vlasti, kao i šteta koja nastaje u gospodarskom poslovanju. Svjedoci smo brojnih afera u društvu i stoga je nužno poticati rasprave o ovim temama,  kazao je župan. Naglasio je i kako je potrebno stalno raditi na jačanju integriteta u javnim službama kao temelja vjerodostojnom, profesionalnom i ujednačenom postupanju  u podizanju javne svijesti o štetnosti sukoba interesa.

Naša, Zadarska županija upravo to i čini, prvenstveno kroz jačanje integriteta, odgovornosti i transparentnosti u radu, naveo je Stipe Zrilić i dodao da je javnost rada dio nastojanja da se komunikacija s građanima unaprijedi i da se na što bolji način može odgovoriti njihovim potrebama, a što ujedno, kako je poručio župan, sužava prostor sukobu interesa…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...