Novalja tjedan dana feštala Antonju i Dan grada, uz glazbena i sportska događanja

Tradicionalno obilježavanje Antonje, ujedno i Dana Grada Novalje, raznolikije i značajnije u odnosu na dosadašnja, započelo je još u prošli ponedjeljak biciklijadom od Punte Gaja do Ruže vjetrova, kao i koncertom donmaćih bendova Indication pumpa i Old Baborsa. Dan iza, u utorak, u predivnom ambijentu hotela Boškinac, održano je predstavljanje nove kjnige putopisno-dnevničkih zapisa i fotografija: “Hodopis rubovima otoka”, poznate pjesnikinje Andrijane Škunca.  Nakon pozdravne riječi gradonačelnika Ante Daba, o iznimnoj knjizi objavljenoj u izdanju ogranka Matice hrvatske u Novalji i Grada Novalje govorili su izdavač i urednik Dražen Peranić, Anton Šuljić koji je predstavljanje obogatio pjevanjem uz gitaru, ali i sama autorica.

Na Veloj rivi se u srijedu održao 15. po redu Dječji glazbeni festival “Antonija 2014.” , a svečana sjednica Gradskog vijeća Novalje priređena je u četvrtak, u hotelu Liburnija, uz prisustvo niza gostiju i uzvanika. Nazočili su zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić, saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović, župan Ličko-senjski Milan Kolić, počasni konzul RH u Mariboru prof. dr. Šime Ivanjko, načelnik PU Ličko-senjske Ante Podnar, kao i svi otočni čelnici –  gradonačelnik Grada Paga Željko Maržić, načelnik Općine Povljana Ivica Pogorilić  i načelnik općine Kolan Josip Zubović, uz  vijećnike Gradskog vijeća Grada Novalje i dolazak na proslavu brojnih drugih uvaženih gostiju iz cijele RH.

Tom prilikom, upriličeno je i potpisivanje Povelje prijateljstva između Grada Novalje i Općine Bairisch Kolldorf, koju su potpisali gradonačelnik Ante Dabo i načelnik Franz Schleich, a svečano uručenje održano je u petak na trgu Ruža vjetrova. U crkvi Sv. Antona služena je sveta misa , dok je crkva Sv. Katarine ugostila austrijski orkestar Musikverein Bairisch Koldorf koji je priredio nadahnuti koncert pred mnoštvom posjetitelja. Bez daha je pak gledatelje tu večer ostavila Viteška udruga „Kumpanija“  iz Korčule, a plesači udruge Kissa svojim plesom „Mala od Caske“ odveli su okupljene u daleku antičku prošlost naselja Novalja. Nakon nastupa Klape Tramuntana,  na novaljskoj rivi uslijedio  je svečani vatromet kao vrhunac događanja.

U subotu je priređen  Kup „Sv. Antona“  u udičarenju, podvodnom ribolovu i parangalu, u  gradskoj školskoj sportskoj dvorani odvijao se malonogometni  turnir   „Kup Sv. Antona“, a  na gradskom stadionu Cissa u prijateljskoj nogometnoj utakmici snage su odmjerili NK Novalja protiv kluba iz Austrije, SV Bairisch Köldorfa. Na trgu Bazilike ponovno je zasvirao orkestar iz austrijskog  Bairisch – Köldorfa, a još jednom je zaplesala Viteška udruga „Kumpanija“. U Gradskom muzeju otvorila se izložba „ Ćutim otok svoj V“ , a Mladen Kušec predstavio je svoju knjigu naziva „Kako vrijeme leti…“. Na trgu dr. Franje Tuđmana na oduševljenje građana, ali i sve brojnijih turista, održao se klapski koncert  „Klape svome gradu“,  uz posebnog gosta Marka Pecotića.

Program obilježavanja Dana grada Novalje završio se sinoć, u nedjelju, u crkvi Sv. Katarine, koncertom Gradskog zbora Novalja. Uistinu, Antonja se ove godineproslavila baš kako i priliči, vrlo intenzivno i punim plućima, uz kulturna, glazbena i sportska događanja, a ostat će upamćena po dragim gostima iz austrijskog Bairisch Köldorfa, novog grada prijatelja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...