Ipak nije kako su najavili: Baumax ne odlazi iz Hrvatske, u 2015. otvara nove centre!

Od osam prodajnih centara u Hrvatskoj, Baumax namjerava zadržati tri, i to u Zadru, Rijeci i Osijeku. Međutim, sudeći prema planu financijskog i operativnog restrukturiranja iz predstečajne nagodbe, već iduće počeo bi s otvaranjem pet novih prodajnih centara. To govori da austrijski trgovački lanac ipak ne planira napustiti hrvatsko tržište (što je učinio u Turskoj i još nekima istočnim zemljama) ali i da predstoje ozbiljne promjene u njegovom poslovanju.

Naravno, ukoliko takav plan podrže vjerovnici koji potražuju 360 milijuna kuna, a plan je da im se vrati 40 posto tražbina, i to kroz deset godina.

Nakon zatvaranja prodajnog centra u Sesvetama, Karlovcu i Splitu, austrijski trgovački lanac BauMax do kraja kolovoza trebao bi zatvoriti i prodajni centar u Varaždinu, a do 31. studenog i u Jankomiru.

Preostale zalihe robe koje neće biti prodane do dana njihovog zatvaranja usprkos popustima koji se kreću i do 70 posto, preusmjerit će se u preostale prodajne centre u Zadru, Rijeci i Osijeku.

Zatvaranje neprofitabilnih centara posljedica je pada prihoda, osobito prošle i pretprošle godine. Naime, operativni prihod 2011. godine iznosio je 545 milijuna kuna, dok je 2012. pao na 455 milijuna, a lani na 433 milijuna kuna. Istovremeno rashodi nisu padali, pa je rastao gubitak: 2010. iznosio je 24 milijuna kuna, godinu dana kasnije 48 milijuna, 2012. već 81 milijuna, a lani 96 milijuna kuna.

Na pad prihoda, osim gospodarske krize koja se odrazila i na DIY (Do It Yourself) sektoru, utjecalo je i pripajanje poduzeća PVN Zagreb, vlasnika zemljišta i zgrade prodajnog centra u Zadru, čime je značajno povećana zaduženost hrvatskog Baumaxa prema financijskim institucijama.

Treći razlog za gubitke treba tražiti u tome što je Baumax u svim hrvatskim centrima, osim u prodajnom centru u Zadru, poslovne aktivnosti obavljalo temeljem ugovora o zakupu sklopljenih s vlasnicima nekretnina, troškovi zakupa poslovnih prostora bili su iznimno visoki.

U cilju boljeg poslovanja, Baumax je u Hrvatskoj smanjivao zalihe i broj zaposlenika kojih je u jednom trenutku imao gotovo 500. Te mjere, međutim, nisu bile dostatne pa je društvo zapalo u nelikvidnost, osobito zbog nemogućnosti urednog podmirivanja obveza prema financijskim institucija od kojih su neke blokirale račun poduzeća.

Budući da u Baumaxu smatraju da su sposobni nastaviti poslovanje barem u nekim hrvatskim gradovima ukoliko ih se oslobodi dijela obveza, najprije su u svibnju podnijeli prijedlog za predstečajnu nagodbu, a ovog mjeseca i plan financijskog i operativnog restrukturiranja.

Tu, uz ostalo, najavljuju zatvaranje spomenutih pet centara, ali i otvaranje pet novih.

Tako bi se već u ožujku iduće godine trebao otvoriti prodajni centar u Šibeniku veličine riječkog centra, godinu dana kasnije u Puli veličine zadarskog centra, a zatim i u Velikoj Gorici ili Zagrebu koji bi bio dvostruko veći od riječkog centra. U Rijeci se planira otvaranje još jednog centra 2018., a godinu dana kasnije i u Zagrebu.

Osim operativnog restrukturiranja, Baumax radi stabiliziranja poslovanja predlaže i reprogram dospjelih obveza te otpis djela duga. Naime, svim vjerovnicima predložen je otpis 60 posto tražbina i svih kamata, dok bi im preostalih 40 posto glavnice vraćao u kvartalnim anuitetima kroz deset godina te uz kamatnu stopu od četiri posto godišnje.

Ukupne obveze tvrtke prema svim vjerovnicima, uključujući i prema povezanom društvu Baumax AG, iznose 421 milijun kuna, odnosno bez tražbine povezanog društva 359 milijuna kuna, od čega samo prema bankama 264 milijuna. Ukoliko prihvate takav plan, vjerovnici će, osim svih kamata, otpisati 215 milijuna kuna, a dobit će 143 milijuna kuna kroz deset godina: banke 105 milijuna, tijela javne uprave tri milijuna, a ostali vjerovnici 34 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...