Concordia stigla u svoju posljednju luku: U Genovi će biti razrezana

Olupina broda Concordije dotegljena je do Genove. To je posljednja luka bivšeg kruzera, koji se 13. siječnja 2012. nasukao na otok Giglio, kojom prilikom poginule su 32 osobe. Sa Giglija je Concordia dotegljena u Genovu gdje će biti razrezana.

Lučki piloti su se ukrcali na Concordiju. Veliki remorkeri koji su brod olupinu doteglili do Genove bit će zamijenjeni lučkim remorkerima, njih osam će 300-metarski brod opasan sa željeznim sanducima punim zraka, uvesti do posljednje postaje. Na brod je došao i delegirani upravitelj brodara Costa, Michael Thamm, te je u kontrolnoj sali zajedno sa glavnim šefom operacije spašavanja broda (salvage master) Nickom Sloaneom i ostalima koji su upravljali izravnavanjem Concordije, njezinim izvlačenjem iz mora i tegljenjem.

Danas polje podne bi operacija ulaska broda u luku u Genovu trebala biti okončana, a tada bi tu trebao stići i premijer Matteo Renzi. To je bilo jedinstveno na svijetu spašavanje broda od njegova potonuća i stvaranja ekološke katastrofe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...