Za vodni doprinos 800 tisuća kuna! Čitateljica ostala šokirana računom!

Nemalo se iznenadila naša čitateljica kada je prije dva dana na kućnu adresu zaprimila račun Hrvatskih voda za vodni doprinos. Riječ je, dakako, o stavci koja je obvezno plativa prilikom legalizacije obiteljskih kuća.

Nije ništa sporno bilo u računu. Očekivala sam ga, govori nam sugovornica (podaci poznati redakciji).

No, iznenađenju kada je otvorila dopis Hrvatskih voda nije bilo kraja. Naime, kako je vidljivo iz fotografije, račun za vodni doprinos za obiteljsku kuću do 400 m² iznosi ni više ni manje nego 823.680,00 kuna. Da, dobro ste pročitali – skoro milijun kuna!

Očekivala sam račun oko 8 tisuća kuna, ali 800 tisuća! Pa odakle mi milijun kuna za platiti ovo. Pala sam s nogu kad sam otvorila kovertu, vidno uzrujana nastavlja naša sugovornica.

Promptno je nazvala direkciju Hrvatskih voda u Zagrebu, ne bi li im objasnila kako je dobila iznos stotinu puta veći, ne bi li saznala kako se može ispraviti njihova očigledna pogreška. No, prva reakcija djelatnice Hrvatskih voda bila je jednako neugodna.

Gospođo, vi ne znate pročitati iznos. Pogledajte malo bolje, ponovno, odrješita je bila gospođa s druge strane.

Blagajnica sam cijeli život, znam čitati brojke, ako išta znam onda znam to, uzvratila joj je naša čitateljica.

Nakon nekoliko provjera, djelatnica Hrvatskih voda promijenila je priču. Naime, sada se ispričava i govori kako je nastala neka pogreška. Kako je sustav kriv jer je pogrešno zbrojio kvadrate.

Sustav? Zapitali smo se. Kako je moguće da je sustav sam unio kvadrate, sam izračunao osnovicu, i na kraju krajeva – sam ispisao, konvertirao i poslao račun za plaćanje.

Za komentar smo upitali Hrvatske vode u Zadru, no do objave ovog teksta odgovor nismo zaprimili, pa ćemo njihovo očitovanje objaviti po primitku.

Legalizacija vode

Koliko su stotina, tisuća ili milijuna zaradile Hrvatske vode – na pogreškama?

Logični nastavak priče koju nam je ispričala čitateljica svakako tu ne pristaje. Ona će dobiti ispravljeni račun, umanjit će joj iznos za punih 815 tisuća kuna. No, što je s potencijalnim nizom ostalih građana ili pravnih osoba koji su zaprimili pogrešne obračune. Koji su zaprimili iznose od nekoliko kuna, nekoliko stotina pa i do nekoliko stotina tisuća kuna većim? Ako su na obiteljskoj kući pogriješili s obračunom za skoro milijun kuna, što je tek kod, primjerice, slučaja legalizacije znatno većih površina i građevina.

Vrlo je izgledno kako ovo nije izoliran slučaj. No koliko je takvih slučajeva zapravo bilo, sumnjamo da ćemo ikad saznati.

Najbolje bi bilo da građani provjere iznose koliko moraju platiti i površine u elaboratu kojeg su dobili od njihovog geodete, govori nam voditeljica jednog zadarskog ureda za legalizaciju.

Tako će šansa za pogrešne obračune, za koje i ja znam da su se događali, biti najmanja, zaključila je.

Zaključak ove priče ostavit ćemo nedovršen. Pokušat ćemo ga izvesti u trenu zaprimanja očitovanja iz Hrvatskih voda. Do tada ostaje samo nada kako sustav neće ponoviti pogrešku, ako je već danas nije ponovio. Ili jučer.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...