HZZO pokriva troškove liječenja kod privatnika u EU, ali ne i u Hrvatskoj

Zahvaljujući primjeni europske Direktive o prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti, hrvatski građani od 25. listopada prošle godine i bez posebnog odobrenja Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) mogu otići na liječenje kod privatnika u neku od zemalja članica EU i od Zavoda dobiti naknadu troškova liječenja.
No, požele li otići u bilo koju privatnu zdravstvenu ustanovu u Hrvatskoj, Zavod im neće nadoknaditi troškove, osim ako taj privatnik ima ugovor s HZZO-om.

Takvom primjenom Direktive, tvrde sugovornici Poslovnog dnevnika, ne samo da se diskriminiraju hrvatske privatne zdravstvene ustanove, već se hrvatske građane izravno motivira na korištenje usluga liječnika u inozemstvu, koje su u većini zemalja EU znatno više nego u Hrvatskoj. Doduše, iako HZZO za usluge stranih privatnika pokriva samo iznos hrvatske cijene za istovrsnu uslugu, nekim se pacijentima i dalje isplati platiti uslugu koju bi kod kuće možda dugo čekali ili vjeruju da je ona kvalitetnija u nekoj od zemalja Unije. Dodatni je to udarac privatnom zdravstvu u Hrvatskoj, ističu privatni liječnici s kojima smo razgovarali.

Kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, u Hrvatskoj liječničkoj komori spremaju se na sastanak s novim ministrom Sinišom Vargom, na kojem će se razgovarati i o toj temi te o drugim konkretnim pitanjima koja utječu na položaj privatnog zdravstva.”Tražit ćemo da se ista stvar omogući hrvatskim privatnim zdravstvenim ustanovama koje su dovoljno sposobne zbrinjavati naše pacijente, ali država i dalje to koči na mnogo načina”, ističe izvor Poslovnog dnevnika.

Napominje također da Ministarstvo zdravlja mjesecima kasni s provedbom Pravilnika o mjerilima za davanje odobrenja za sklapanje poslova, pa liječnici iz javnog sektora već mjesecima čekaju suglasnost ministra za suradnju s privatnicima. Zbog toga je niz privatnih zdravstvenih ustanova mjesecima blokiran i pada im kvaliteta rada, iako su liječnici udovoljili uvjetima Pravilnika i dobili suglasnost od šefova u bolnicama.

Odgovarajući na upit o prekograničnom liječenju, u HZZO-u su za Poslovni dnevnik potvrdili da postoje različita pravila igre, no najavljuju da se razmatra izmjena legislative koja će izjednačiti položaj hrvatskih privatnika s kolegama iz Unije

“Činjenica je da u ovom trenutku hrvatski osiguranici koji koriste zdravstvene usluge kod privatnih pružatelja u Hrvatskoj ne mogu ostvariti pravo na povrat troškova od Zavoda. Sve države članice EU obvezne su prenijeti odredbe Direktive u svoja nacionalna zakonodavstva, a u velikoj većini država članica osiguravatelji ne nadoknađuju troškove zdravstvene zaštite koja je korištena kod privatnika na području nadležne države. Razmatra se mogućnost izmjene legislative, prilikom izlaska HZZO-a iz sustava državne riznice, kako bi se osiguranicima omogućilo da umjesto odlaska u inozemstvo zdravstvenu uslugu mogu ostvariti u privatnim zdravstvenim ustanovama u RH u slučajevima kad se zdravstvena zaštita ne može ostvariti u ugovornoj mreži HZZO-a”, odgovara Zavod.

Kad je posrijedi davanje suglasnosti liječnicima da “u fušu” rade za privatnike, neslužbeno se doznaje da se radi na rješavanju zastoja, no u Ministarstvu zasad ne žele reći hoće li početi primijenjivati aktualni Pravilnik ili ga pak mijenjati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...