Tisućljetne lunjske masline postale vrhunski turistički proizvod Paga

Već prve turističke sezone, nakon otvaranja Vrtova lunjskih maslina u listopadu prošle godine, drevni maslinici postaju vrhunski turistički proizvod.

Ovim tisućljetnim, prirodnim staništem lunjskih maslina turisti mogu prošetati po 17 kilometara uređenih makadamskih puteva, informirati se na recepciji, te u kamenim kućicama, uz najavu, degustirati i kupiti domaće proizvode – maslinovo ulje i sir, mendulate, smokvenjake, kekse s maslinovim uljem i lavandom, domaći med kadulje, ulje gospine trave, džem i ukusne likere te odabrati nešto iz bogate ponude autohtonih suvenira od maslinovog drva – mužare, žlice, kuhače, zdjele i daske za rezanje, koje se i najviše traže. Kroz maslinike se može provozati i s dva elektrovozila s ukupno 14 sjedala.

Podsjetimo se, veći dio sredstava, odnosno 75 % ovog 600.000 eura vrijednog projekta osigurala je Europska unija u sklopu programa IPA IIIc, a ostatak Grad Novalja i Turistička zajednica Grada Novalje.

U lunjskim maslinicima koji se protežu na 24 hektara nalazi se više od 80.000 stabala maslina. Najstarije stablo masline u Lunu staro je 1600 godina, a više od 1500 stabala sorte oblica starije je od 1200 godina. Zbog velikog broja tisućljetnih stabala na okupu, čime se ne mogu pohvaliti niti najpoznatiji maslinici, ovaj je maslinik jedinstven u svijetu. On je raritet ne samo otoka Paga i Hrvatske već i cijelog Mediterana, na kojem više nema ovako očuvanih divljih maslina u njihovu prirodnom okruženju.

Već je predsezona donijela brojne goste u Lun, individualce, bicikliste, bajkere, skupine školske djece, studente i seniore, a dolaskom ljeta na recepciji i okolnim putevima prisutno je sve više turista. Radno vrijeme recepcije je ove godine produljeno pa je ona otvorena od 10 do 20 sati. Ovu sezonu za sada , karakterizira dosta promjenjivo vrijeme, što je, između ostalog, pridonijelo porastu broja posjetitelja. Stoga ovaj turistički proizvod izvrsno nadopunjuje koncept ˝sunce – plaža˝.

Želimir Badurina upravitelj Maslinarske zadruge Lun cijelo je vrijeme uključen u razvoj lunjskih maslinika, izjavio je kako su u odnosu na prošlu sezonu, očiti kvalitativni pomaci, koji su započeli upravljanjem projektom “Vrtova” od strane Maslinarske zadruge Lun. uz svestranu podršku Grada Novalje i Turističke zajednice Grada Novalje. Značajno se obogatila turistička ponuda: nude se domaći autohtoni proizvodi i originalni suveniri, postoji i mogućnost stručnog vodstva kroz maslinik,a zadruga je uz tri stalna djelatnika zaposlila još i dva sezonska radnika.

– Prošle je godine zabilježeno oko 35 000 dolazaka posjetitelja, a primjerice, samo 22. srpnja ove godine Vrtove lunjskih maslina posjetilo je preko 3 000 posjetitelja s kopnene strane, i nekoliko stotina s morske, čime je, samo u jednom danu, dosegnuto oko 10% cjelokupnog lanjskog broja posjetitelja, ističe Badurina.

U predsezoni su brojniji posjetitelji koji u Lun dolaze organizirano, uglavnom autobusima, i većinom su srednje i starije dobi. U glavnoj sezoni većina su gostiju individualci, koji dolaze cestom a povećan je broj organiziranih izleta s morske strane (ponajviše s Raba i Krka,te nešto s Lošinja, Selca, i drugih kvarnerskih mjesta. Također, najviše dolaze gosti srednje i mlađe dobi i obitelji sa djecom školskog uzrasta. Gosti dolaze iz različitih zemalja, a najviše individualnih gostiju čine Slovenci, nadaleko poznati ljubitelji prirode.

Vizija razvoja podrazumijeva očuvanje prostora,  obnovu suhozida te revitalizaciju maslina i maslinarstva, kao i obnovu pojilišta, dakle vraćanje starog sjaja lunjskoj maslinadi. „Nadamo se da će biti kvalitetnih aktivnosti u tom pravcu u narednom razdoblju. Mogućnosti su ogromne, i one moraju biti u službi razvoja i napretka domaćeg čovika.“- zaključuje Badurina. U realizaciji spomenute vizije razvoja, znatno će pomoći i sredstva u okviru NIP projekta (EU Natura Integration Project) Svjetske banke, čije se odobrenje kroz formalni dio procedure uskoro očekuje.

Drevne lunjske maslinike nedavno su posjetili i članovi SLR kluba, ekskluzivnog internacionalnog kluba vlasnika Mercedesa SLR klase, s ukupno 18 skupocjenih vozila, na njihovoj šestodnevnoj turneji Hrvatskom – Tour Adriatica 2014, od Rovinja do Dubrovnika. Za njih je u hladovini stoljetnih maslina organiziran piknik s delicijama iz hotela Boškinac.

Zadovoljstvo onime što je vidio i doživio u ovom prekrasnom vrtu Mediterana nije krio ni ministar turizma Darko Lorencin, i sam maslinar, koji je protekli tjedan posjetio Vrtove lunjskih maslina. Ministar je iskazao oduševljenje razvojnim planovima Zadruge i ciljevima koje si je zadala u narednom periodu.

Vrtovi lunjskih maslina značajno su obogatili turističku ponudu područja Grada Novalje, kako u glavnoj sezoni, tako i van nje. Unaprjeđuju i imidž ove destinacije koja je sve više prepoznata i kao prostor raznolikih tipova turizama – ruralnog, obiteljskog, kulturnog i rekreativnog tipa turizma a što se savršeno uklapa u strategiju razvoja turizma i sustav destinacijskog menadžmenta koji se provodi na području Grada Novalje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...