U četvrtak koncert Ansambla “Lado” na Tvrđavi sv. Mihovila!

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u četvrtak 31. srpnja nastupa u Šibeniku na Tvrđavi sv. Mihovil.

LADO je osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom sa preko stotinu različitih koreografija i nekoliko stotina vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.

Njegovih 37 vrhunskih plesača, koji su istovremeno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na pedesetak različitih tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO također posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (preko 1200 kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnog hrvatskog tradicijskog ruha.

Sve to, uz čudesno bogatstvo i raznolikost folklornog izraza na tako malom prostoru kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu.

– Iznimno mi je drago što je Tvrđava sv. Mihovila u samo dva mjeseca od otvorenja postala omiljeno odredište turističkih posjeta, o čemu svjedoče odlične brojke dnevnih posjeta. Večernji pogrami pozicionirali su ljetnu pozornicu kao mjesto održavanja raznovrsnih, prije svega kvalitetnih kulturnih sadržaja. Sezona se nastavlja nastupom Ansambla Lado u suorganizaciji sa Šibenskim plesnim festivalom, slijede čak dva koncerta američkog banda The National u sklopu SuperUho festivala, od kojih je onaj 2. kolovoza rasprodan. Završni koncert iz serije Terraneo Summer Break: Nouvelle Vauge planiran je za 15. kolovoza. Koncertni sadržaju će se još nadopunjavati, dok će ovogodišnja sezona ljetne pozornice završiti koncertom obitelji Dedić, na dan grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila u ponedjeljak 29. rujna, kazala je Gorana Barišić Bačelić, voditeljica Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava Muzeja Grada Šibenika.

Od svečanog otvorenja tvrđave do danas tvrđavu svetog Mihovila je posjetilo više od 35 tisuća posjetitelja, uglavnom turista, dok je veliki interes i domaćih gostiju, ali i građana grada Šibenika kojima je na raspolaganju članska iskaznica koja im omogućuje neograničen broj posjeta na tvrđavu tijekom redovnog radnog vremena.

Koncert Ansambla LADO počinje u 21 sat, a ulaznice možete kupiti u Muzeju grada Šibenika, u sustavu Eventima www.eventim.hr i odabranim turističkim agencijama!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...